Kokenutta hirvittää kyydissä. Kuva: Getty Images
Kokenutta hirvittää kyydissä. Kuva: Getty Images

Tunnetta lietsoo kontrollin puute.

Vauhdin tuntu riippuu usein siitä, miten kuljettaja ajaa verrattuna matkustajan omaan ajotapaan. On tyypillistä, että varsinkin kokenut kuljettaja pelkää tai tuntee olonsa epämukavaksi toisen kyydissä.

Tätä selittää se, että matkustaja ei voi hallita menoa, vaikka osaisi. Mahdollisuus kontrolliin luo turvallisuuden tunnetta, ja silloin myös nopeudet tuntuvat sopivammilta. Kontrollin puuttuminen vastaavasti lietsoo turvattomuuden tunnetta.

Näin ei kuitenkaan käy, jos itse ei osaa ohjata kyseistä kulkuvälinettä. Harva lentomatkustaja haluaisi istua lentokapteenin paikalle oman turvallisuudentunteensa lisäämiseksi. Toisen lentokapteenin tilanne saattaa matkustajana olla erilainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vauhdin kokemiseen liittyy myös ennakointi. Esimerkiksi risteystä lähestyttäessä auton kuljettaja tavallisesti reagoi tilanteeseen hyvissä ajoin, päättää, milloin alkaa painaa jarrua ja niin edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokenut autoilija tekee matkustajana samat ennakoinnit, mutta ei voi toteuttaa niitä – paitsi polkemalla auton lattiaa. Hän ei myöskään tiedä, mitä kuljettaja aikoo milloinkin tehdä.

Tämä tuottaa usein tunteen siitä, että nopeus on liian suuri.

Vastaajana Mika Hatakka,

psykologian tohtori, liikennepsykologi, Tutkimus ja Koulutus Humaani Oy.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla