Hiukopalaa tuimaan oloon. Kuva: Shutterstock
Hiukopalaa tuimaan oloon. Kuva: Shutterstock

Yön jälkeen hiukaisee.

Kieli Nykyisessä yleiskielessä aamutuimaan on kiteytynyt adverbi, joka viittaa ajankohtaan aamulla heti heräämisen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan ole sen alkuperäinen merkitys.

Sanonta on tullut yleiskieleen murteista, joissa se on taivutukseltaan monimuotoisempi, esimerkiksi aamutuimiinsa, aamutuimakseen, aamutuimalta. Ajankohdan lisäksi se viittaa tietynlaiseen tunnetilaan, aamuiseen nälän tai janon tunteeseen ja erityisesti haluun nauttia jotakin voimakkaan makuista, joko suolaista tai hapanta.

Ristiinassa on kehotettu: Otappas ryyppy tuosta uamtuimais. Sanonta on tyypillisesti itäsuomalainen, mutta se tunnetaan myös Keski-Suomessa ja pohjalaismurteissa. Sitä on käytetty niissä samoissa murteissa, joissa tuima-sana tunnetaan vähäsuolaisen tai suolattoman merkityksessä. Aamutuima on siis alun perin aamulle ominainen ”tuima” olo eli hiukaiseva tunne, ennen kuin on saanut mitään syödäkseen tai juodakseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2016

 

 

Vierailija

Kuulostaa tuo selitys krapulan eufemismilta ihan kaikkineen. Huimasta humalasta tuima aamu; suussa maistuu rotanpaska ja nesteet ja suolat puuttuu kropasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla