Iän ja ajantajun suhde on ongelmallinen.

Aika saattaa itse asiassa kulua vanhemmiten entistä hitaammin. Eli vastaus riippuu siitä, mitä kysymyksellä tarkoitetaan.

Useat ikäihmiset valittavat joulujen seuraavan toisiaan kiihtyvään tahtiin. Toisin sanoen aika näyttää kuluvan entistä nopeammin. Yhtä hyvin voi kuitenkin olla kyse siitä, että sisäinen kellomme hidastuu iän myötä. Jokin tapahtuma voi nuoruudessa vastata viittä sisäisen kellon ”tikitystä”, mutta vanhemmiten enää kolmea. Tästä syystä kyseinen tapahtuma tuntuu kuluvan nopeammin kuin aikaisemmin.

Mutta ehkeivät ihmiset mittaakkaan pitkiä aikavälejä laskemalla sisäisen kellon tikitystä. Hieman realistisempaa on ajatella, että muistojemme määrä toimittaa kellon virkaa: kulunut aika tuntuisi sitä pidemmältä, mitä useampi muisto siitä jää.

Vanhetessa tapahtumista tulee rutiinia ja muisti huononee. Vanhus muistaa kuluneen kuukauden ajalta vähemmän asioita kuin ennen ja näin kuukausi kuluu nopeammin. Joulukin saapuu jo 17 500 tapahtuman jälkeen, kun vuoteen ennen mahtui 25 000 muistoa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1998

Vastaaja:


John Wearden


psykologian professori


Manchesterin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla