Liikkuessaan ihminen raivaa tieltään pois ilmaa.

Tavallisesti tuulella tarkoitetaan ilman siirtymistä paikasta toiseen, mutta vaikka ilma pysyisi paikallaan ja vain ihminen liikkuisi, sekin koetaan usein tuuleksi. Mitä nopeammin liikutaan, sitä tuulisemmalta tuntuu. Jo tämän takia voi usein tuntua siltä, että on vastatuulta, vaikka periaatteessa olisi täysin tyyntä.

Jotta liikkuessa tuntuisi olevan tyyntä, pitäisi myötätuulen olla samaa luokkaa oman liikenopeuden kanssa. Tästä syystä veikkaisin, että esimerkiksi pyöräilijöiden mielestä on useammin vastatuulta kuin kävelijöiden. Tuuli ei nimittäin maa-alueilla läheskään aina puhalla selkään seitsemää metriä sekunnissa, mikä lienee tyypillinen pyöräilyvauhti.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2013

Vastaaja:


Pauli Jokinen


Pauli Jokinen


Ilmatieteen laitos

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Miksi aina tuulee vastaan?

Väärä vastaus. Syy on yleensä siinä, että kun iltasella kuuden maissa polkupyöräilee baariin, niin on vielä kova vastatuuli. Mutta kun yöllä pyöräilee takaisin kotiin, niin tuuli on jo yöksi tyyntynyt, joten ei pääse nauttimaan paluumatkalla myötätuuleen pyöräilemisestä. Tämä logiikka toimii ainakin jos asuu Länsi-Turussa!
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti