Yhdysvalloissa ja Britanniassa valkopartainen, punatakkinen ja tupsulakkinen Santa Claus ajaa jouluyönä kahdeksan poron vetämässä reellä ja jakaa savupiipun kautta lahjat sukkiin, jotka lapset ovat asettaneet takan reunalle.

Tarinan juuret ovat keskiajassa, jolloin uskottiin, että henget kulkevat nimenomaan piipun kautta. Salaperäisessä paikassa asustavaa joulupukkia pidetään myös yliluonnollisena olentona. Henkien tavoin pukki on näkymätön, mutta häneen voi vaikuttaa. Olemalla kiltti voi varmistaa sen, että saa lahjoja.

Korvatunturilla asustava Suomen pukki on poikkeus säännöstä. Hän on näkyvä hahmo, joka saapuu keskelle perhejuhlaa. Esimerkiksi Ruotsin Jultomte jättää lahjat ovelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:
Sirpa Karjalainen
kansatieteilijä
Kilpisjärvi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2001

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Kai se sitten näin on, kuten artikkelissa sanottiin: 

Tarinan juuret ovat keskiajassa, jolloin uskottiin, että henget kulkevat nimenomaan piipun kautta. Salaperäisessä paikassa asustavaa joulupukkia pidetään myös yliluonnollisena olentona

Savupiippu edustaa siis ilmaelementtiä, kun ilma kulkee sen kautta, ja jos henget liikkuvat ilmassa, niin mitäpä muutakaan kautta ne tulisivat kuin talon "keuhkoputkea". 

Muutoin olisin mietiskellyt sitä että onkohan anglien pukeilla mitään tekoa pakanallisen pukin, jommoiseen ainakin Suomessa uskottiin, kanssa? Mikäli anglienkin pukki on alunperin ollut pukki, vuohi, silloin ei voine väheksyä mahdollista assosioitumista myös Saatanaan. Johon tietenkin (syystä mistä?) liitetään tuli, ja tuleen liittyy takka. 

Satan Claus...?

Sisältö jatkuu mainoksen alla