Monet selkärangattomat pystyvät regeneroitumaan eli uusiutumaan kasvattamalla uuden osan tuhoutuneen kudoksen tai elimen tilalle.

Ihmisen ja muiden selkärankaisten uusiutumiskyky yltää yleensä vain haavojen paranemiseen, poikkeuksena liskot ja sammakkoeläimet. Eräillä nisäkkäillä, kuten rotalla, uusiutuvat maksa ja jossakin määrin myös lihaskudos.

Uusiutumiskyky perustuu siihen, että osa soluista on säilynyt erilaistumattomina alkeissoluin, jotka kudoksen tuhoutuessa herkistyvät ja muuttuvat varsinaisiksi kudossoluiksi.

Valtaosa ihmisen soluista on liian pitkälle erilaistuneita, jotta ne pystyisivät rakentamaan uuden raajan. Katkenneen raajan hermotkaan eivät varsinaisesti kasva, vaan solut työntävät hermosäikeen tuppeen jatketta, lähinnä solulimaa ja hermorihmoja. Myös katkaistun luun päähän muodostuu kalvoa, mutta luusoluilta puuttuu kyky tuottaa poistetun kudoksen muotoista luulta. Myös ihmisen lihaskudoksen uusiutumiskyky on heikko.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1997

Vastaaja:


Mikko Niemi


anatomian emeritusprofessori


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MooM
Seuraa 
Viestejä7547
optimistx
SamikoKu

...

Neljä kättä olis kyllä kätevää. Alemmilla vois nojata polviin kun ylemmillä nostais jotain raskasta. Seksissäkin niistä olisi hyötyä.

Nykyiset sukupolvet ovat  rappeutuneet pahasti. Muinaissuomalaisilla oli kielitieteellis-homeopaattisten tutkimuksieni mukaan vähintään yksi lisäkäsi, jota he nimittivät välikädeksi.

Välikäsi sijaitsi ilmeisesti hieman hankalasti kainalossa, koska he kokivat ikäväksi sen, kun jotain joutui siihen.

Varsinkin, kun ilmeisesti oli sangen kookas. Isotkin miehet saattuivat outua ikävästi välikäteen. Ei sellainen kainalossa oikein kivalta tunnu.

Nykyisin näitä välikäsiä on vain bodareilla ja heilläkin ne ilmeisesti ovat surkastuneet sellaisiksi tennispallon kokoisiksi. Välikäsi kainalossa kuitenkin selittää oudon käsivarsien asennon

Heille kädet olivat paljon tärkeämmät kuin meille nyt. He käsittivät asioita aivan toisin kuin me nyt, tavallaan toisella kädellä. Käsitteiden käsittely oli heille yhtä helppoa kuin meille käsineiden.

Käsineitä ei ole ollenkaan niin helppo käsitellä. Kävin tässä kuntonyrkkeilemässä ja eipä ole helppoa saada sen toisen hanskan kiinnitystä paikalleen, kun on sellaiset järjettömän möhkäleet kummasssakin kädessä. Peukalokin on kiinnitetty etusormen kylkeen, ettei vaan saisi  otetta mistään.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

jussipussi
Seuraa 
Viestejä44854
Auqino

ON helppoa olla epäuskoinen,

Jos nyt katsotaan tilastoja niin kyllä se hyvin vaikeaa näyttää olevan, epäuskoisuus, maailmassa. Helpompi mennä ajattelemattomana massan mukana. Ryhmäpaine yhtenä selittävänä tekijänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla