Sana bensiini on muuntunut sanasta bentsiini.

Taustalla on todennäköisesti saksan benzin, koska 1900-luvun alussa polttoainehuoltomme riippui paljolti Saksasta.

Benzin taas pohjautuu englantilaisperäiseen sanaan benzine tai benzin, joita ei enää juuri käytetä. Näiden lähtökohta on todennäköisesti jaavalaista suitsuketta (hartseja) tarkoittava tieteislatinan benzoe-sana. Välissä oli ilmeisesti vielä bentseeniä tarkoittava benzol. Bentseeniä, aromaattisten hiilivetyjen perusainetta, nimittäin valmistettiin kivihiilestä jo paljon ennen kuin bensiinin valmistus raakaöljystä alkoi.

Nykyisin bensiini on ruotsinkielessä bensin, saksankielessä benzin tai ottokraftstoffe, ja britit käyttävät sanaa petrol. Yhdysvalloissa bensiini on gasoline tai vain gas (mogas), mutta autoilun alkuaikoina siellä vallitsi nimitys Motor Spirit. Siksi Suomessakin puhuttiin “moottorialkoholista“, vaikka alkoholista ei ole kyse.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2002

Vastaaja:


Aimo Rautiola


diplomi-insinööri


Fortum, öljyn tutkimus ja teknologia

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti