Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Typessä on muutama etu tavalliseen paineilmaan verrattuna.

Teollisesti tuotettu typpi on kuivaa toisin kuin kompressorilla rengasliikkeessä tai huoltoasemalla tehty paineilma, jossa on hapen ja typen lisäksi aina hieman kosteutta. Renkaan lämmetessä kosteus tiivistyy renkaan sisäpintaan. Se aiheuttaa korroosiota teräs- ja alumiinivanteissa ja heikentää kumiainesta. Typpi on reaktiokyvytön eli inertti kaasu, joten se ei ilman tavoin reagoi vanteen tai renkaan kumin kanssa.

Renkaan lämpeneminen vaikuttaa myös rengaspaineeseen. Ajon lämmittämän renkaan paine on korkeampi kuin jäähtyneen. Ilman sisältämä kosteus lisää tätä painevaihtelua. Käyttämällä kuivaa typpeä lämpenemisen aikaansaama vaihtelu pienenee. Tätä ominaisuutta hyödynnetään muun muassa kilpa-autojen renkaissa, jotka täytetään lähes poikkeuksetta typellä. Kun rengaspaine pysyy ajon aikana mahdollisimman tasaisena, auton ajo-ominaisuudet eivät muutu niin paljon.

Rengas vuotaa aina hiukan. Eräiden lähteiden mukaan typpi vuotaisi renkaasta tavallista paineilmaa hitaammin. Hapesta poikkeavan molekyylirakenteen takia typpi läpäisee huonommin renkaan kumiainesta. Toisaalta ilmastakin on noin 78 prosenttia typpeä, joten saavutettava etu lienee suorassa suhteessa ilmassa olevan hapen osuuteen.

Oli rengas täytetty typellä tai paineilmalla, oleellisin asia niin turvallisuuden kuin polttoaineenkulutuksenkin kannalta on tarkistaa rengaspaineet säännöllisesti. Vajaapaineinen rengas lisää kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä ja heikentää auton ajo-ominaisuuksia merkittävästi. Oikea paine parantaa renkaan pitoa, jolloin auton hallittavuus paranee ja jarrutusmatka lyhenee.

Vastaajana Tero Kiviniemi
asiakaspäällikkö, VTT

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2012

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29581
Liittynyt16.3.2005

Miksi autonrenkaat täytetään yhä useammin typellä?

Käyttäjä4126 kirjoitti: "Typpi on reaktiokyvytön eli inertti kaasu" Jassoo. Mitenkähän ne typen oksidit (NOx) sitten oikein syntyvät? Tuossa verrataan muihin aineisiin. Jos auton renkaassa on olosuhteet, joissa typpi palaa, se on luultavasti kaikkein pienin murhe siinä konkurssissa. Mieleen tulee lähinnä salaman isku autoon. Kun kerran kaikki aineet koostuvat samoista sähkövarautuneista rakenneosista, jotka vuorovaikuttavat toistensa kanssa, kemiallisesti täysin reagoimatonta ainetta ei ole...
Lue kommentti
Keijona
Seuraa 
Viestejä9860
Liittynyt13.3.2015

Miksi autonrenkaat täytetään yhä useammin typellä?

Lainaus: Typpeä on ilmassa 78 % ja happea 21% ja 1 % muita jalokaasuja jäi kouluajoitta mieleen. On kiinnostanut hankkia tai lainata mittaria millä pystyisi mittaamaan ympäristön kaasujen määriä, mistähän ja millä hintaa? Talvivaarassa oli pakollista pitää mukana sellaista vempainta rintataskussa, minkä sanottiin piipailevan jos liikaa myrkkyjä ilmassa. Kalliin näkoisiä olivat, olis saanu unohtua taskuun.
Lue kommentti

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti