Mustuus johtuu tähtien puutteesta.

Niitä on niin harvassa, että näemme lähes kaikkialla pelkää tyhjyyttä. Oman Linnunratamme tähtitiheyttä on verrattu kirsikoihin Euroopan pääkaupungeissa. Yksi kirsikka Helsingissä, yksi Tallinnassa, yksi Tukholmassa... Kaikki muu on käytännössä tyhjää, vaikka jossain näkyykin tähtisumujen tai pölyn heikkoa hohtoa. Ja Linnunrata ja muut galaksit ovat kuitenkin tähtitiheimpiä alueita maailmankaikkeudessa. Galaksien välissä on valtavat alueet, joissa ei ole mitään.

Tilanne on toinen valoa pitemmillä aallonpituuksilla. Jos silmämme pystyisivät rekisteröimään lyhytaaltoista radiosäteilyä eli mikroaaltoja, näkisimme taivaan kaikkialla kirkkaana, koska silloin katseemme ulottuisi maailmankaikkeuden kuumaan alkuräjähdykseen asti. 

Vastaaja:


Heikki Oja


tähtitieteen dosentti


Helsingin yliopisto

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä10190
Liittynyt20.1.2013

Miksi avaruus on musta?

Yksinkertainen selitys olisi, että avaruus näyttää mustalta, koska me ihmiset aistimme/koemme sen sellaisena. Avaruudessa valonlähteet/tähdet ovat etäällä toisistansa, eikä niitten välissä ole juurikaan mitään valoa heijastavaa, joten siksikin niitten välit näyttävät meidän silmin mustilta. Ilmiö on helposti ja yksinkertaisesti toistettavissa esim valoa läpäisemättömässä kankaasta tehdyssä teltassa, joka sijaitsee hyvin valaistussa tilassa, jonka telttakankaaseen on tehty lukuisia pieniä reikiä...
Lue kommentti
Goswell
Seuraa 
Viestejä11635
Liittynyt8.3.2010

Miksi avaruus on musta?

Katos, minä en ole täällä ollutkaan, korjataampa tämä pikku virhe nyt saman tien. Siis hommahan menee oikeasti niin, että energiankierto kaikkeudessa nyt vain on sellainen kuin se on. Tapahtuma josta käytetään nimitystä alkuräjähdys tuottaa materiaa joka omaa kyvyn fuusioreaktioihin. Nuo fuusiot on se syy miksi täällä on nyt jotakin näkyvää valoa ja kovin energistä säteilyä muutenkin. Jokainen ymmärtää että rajallinen määrä fuusiokelpoista tavaraa riittää pyörittämään fuusioita vain rajallisen...
Lue kommentti

Minun mielestä noin.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti