Syynä ovat turvallisuus- ja kustannusvaatimukset.

Pystysuora nousu läpi ilmakehän alimpien osien on lyhyin ja siksi taloudellisin. Tällä tavoin energiaa ei haaskata ilman vastuksen voittamiseen yhtään enempää kuin on välttämätöntä.

Muutaman kilometrin korkeudessa alus käännetään asteittain lähestymään vinosti lopullista rataansa. Tällöin alus matkaa myös ympäristön kannalta turvallisella alueella, yleensä valtameren yläpuolella, jolloin mahdollisissa onnettomuuksissa vältetään suuret katastrofit. Tarpeettomat rakettivaiheet pudotetaan mereen, mikä keventää aluksen massaa huomattavasti.

Kiitoradalta lähtevä ja lentokoneen tavoin ilmakehän alaosien läpi nouseva ”avaruuslentokone” olisi periaatteessa mahdollinen. Se olisi kuitenkin epäkäytännöllisen painava, koska tyhjenneitä polttoainesäiliöitä ja moottoreita ei pudotettaisi pois vaan säästettäisiin uutta lentoa varten.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2003

Vastaaja:


Väinö Kelhä


avaruusteknologian tutkimusprofessori


VTT

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti