Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2013

 

Muuttuessaan vihreästä keltaisen kautta ruskeaksi banaaninkuori käy läpi ke­miallisia muutoksia.

Vihreän värin antaa klorofylli, ja vihreä banaaninkuori yhteyttää kasvin lehden tavoin. Myöhemmin klorofylli hajoaa, ja kuori saa keltaisen värin. Samaan aikaan ravinteita siirtyy kuoresta ydinosaan, joka alkaa kypsyä makeammaksi, koska entsyymit pilkkovat tärkkelyksen sokereiksi. Nämä sokerit lisäävät banaanin ydinosan osmoottista imuvoimaa, ja kuoriosa menettää vettä ytimeen. Tämä yhdessä muiden hajoamisprosessien kanssa tekee kuoresta lopulta ohuen, ruskean ja pehmeän.

Vastaaja:


Marko Hyvärinen


kasvitieteen yksikön johtaja


Luonnontieteellinen keskusmuseo