Energiansäästölampun polttoikä vaihtelee keskimäärin rajoissa 6 000–20 000 tuntia, ja ostamasi lamppu voi sattua olemaan jakauman alapäässä.

Pakkauksessa ilmoitettu arvioitu kestoaika on mediaani, eli puolet lampuista sammuu ennen sitä ja puolet jatkaa palamista sen jälkeen. Myös sytytyskertojen määrä vaikuttaa kestoon, enemmän kuin hehkulampussa.
Monet energiansäästölamput syttyvät hitaasti, koska niiden on kuumennuttava ensin. Saatavissa on jo myös nopeita lamppuja, jotka syttyvät jopa alle sekunnissa.
Useissa energiansäästölampuissa on sinertävämpi valo kuin hehkulampussa. Sävyyn vaikuttaa lampun värilämpötila.
Tekniikka paranee koko ajan, ja markkinoille tulee lamppuja, jotka ovat ominaisuuksiltaan yhtä hyviä tai parempia kuin hehkulamput. Energiatehokkuudeltaan energiansäästölamput ovat aina hehkulamppuja parempia: ne vähentävät sähkönkulutusta 75–80 prosenttia.

Vastaaja:


Suvi Salmela


materiaalitehokkuuden asiantuntija


Motiva

jussipussi
Seuraa 
Viestejä42596
Liittynyt6.12.2009

Miksi energiansäästölamput kestävät vähemmän kuin on luvattu, syttyvät hitaasti ja valaisevat huonosti?

Heksu 04.09.2014 klo 15:06 Minulta hajosi juuri makuukammarista 3 led-lamppua. Voisin vaikka vannoa, etteivät ole kestäneet vuottakaan - harmi, etten ole tullut laittaneeksi ostopäivää tai -kuittia talteen. Mikähän on LED lamppujen todellinen käytännön edullisuus ja ekologisuus? Pistä kuvat myyjäliikkeseen ja valmistajalle. "Diplomattisella saatekirjella" "paska mikä paska"
Lue kommentti
jussipussi
Seuraa 
Viestejä42596
Liittynyt6.12.2009

Miksi energiansäästölamput kestävät vähemmän kuin on luvattu, syttyvät hitaasti ja valaisevat huonosti?

Heksu 04.09.2014 klo 15:06 Minulta hajosi juuri makuukammarista 3 led-lamppua. Voisin vaikka vannoa, etteivät ole kestäneet vuottakaan - harmi, etten ole tullut laittaneeksi ostopäivää tai -kuittia talteen. Lamput hajosikin sangen näyttävällä tavalla, yksi toisensa jälkeen saatanallisesti pamahtaen. Ilmeisesti kattovalaisimeni konstruktio on sikäli huono, että lamput pääsee kuumenemaan aika tavalla eikä ilma pääse kiertämään kunnolla. Oli sitten käynyt niin, että lampun kannan sisällä olevan...
Lue kommentti