Samppanjaa voidaan suihkutella monien urheilulajien voitonseremonioissa, mutta moottoriurheilussa siitä on tullut yleinen, viralliseen palkintojenjakoon liittyvä tapa.Käytäntö sai luultavasti alkunsa vuoden 1967 Le Mans 24 -kilpailujen palkintojenjaossa, jossa voittaja Dan Gurney suihkutti samppanjan Ford-tallin henkilökunnan niskaan. Tätä aikaisemminkin samppanjaa on saatettu suihkutella, mutta tapa näyttää yleistyneen vasta Gurneyn tempauksen jälkeen.

Gurneyn samppanjapullo on edelleen tallessa, ja se oli näkyvästi esillä Fordin näyttelyissä vuonna 2006, kun merkki juhli satavuotista autourheiluhistoriaansa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2007

Vastaaja:


Matti Hintikka


urheiluhistorioitsija


Helsinki

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt12.4.2005

Miksi formulakuskit roiskivat samppanjaa toisensa päälle voiton kunniaksi?

Jodi 14.05.2014 klo 23:19 Yksi syy miksi roiskutellaan eikä juoda on joskus käynyt moka antaa sen lämmetä jolloin avaamista seuraa suihku. Kylmänä taas se on suoraan pullosta sietämätöntä. Parasta siis pelleillä sillä. Sponsori saa näyvyyttä ja kuskilla on hauskaa. Väittäisin, että shamppanjan tai kuohuviinin juominen suoraan pullon suusta on melko ikävää, oli juoma kylmää tai lämmintä. Sen verran asiasta minullekin on kertynyt kokemusta, vaikka en F1-korokkeelle ole ehtinytkään.
Lue kommentti

Vanha jäärä

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Miksi formulakuskit roiskivat samppanjaa toisensa päälle voiton kunniaksi?

Yksi syy miksi roiskutellaan eikä juoda on joskus käynyt moka antaa sen lämmetä jolloin avaamista seuraa suihku. Kylmänä taas se on suoraan pullosta sietämätöntä. Parasta siis pelleillä sillä. Sponsori saa näyvyyttä ja kuskilla on hauskaa.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro