Geenien nimet ovat tutkimusryhmien antamia.

Yleensä nimi on lyhenne yhdestä tai useammasta englanninkielisestä sanasta, jotka kuvaavat geenin tai geenivirheen vaikutusta. Esimerkiksi ihmisen ApoE-geeni tuottaa apolipoproteiini E:tä. Selkärankaisten MHC-geenit tekevät solujen pintaproteiineja (major histocompatibility complex), jotka ovat tärkeitä oman kudoksen tunnistuksessa. Dfd on on banaanikärpäsen geeni, jonka virheellisyys tekee kärpäsen epämuodostuneeksi (deformed). Joskus nimi annetaan toisen eliön vastaavan tai sukulaisgeenin mukaan.

Ihmisellä on arviolta 80 000 geeniä, joita tunnistetaan kilvan eri puolilla maailmaa. Päällekkäisyyksien välttämiseksi ihmisgeenien nimilyhenteet vahvistaa kansainvälinen komitea (human genome nomenclature committee).

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/1996

Vastaaja:


Leena Palotie


lääketieteellisen genetiikan professori


Kansanterveyslaitos ja Helsingin yliopisto

Chair
Seuraa 
Viestejä2799
Liittynyt6.9.2005

Miksi geeneillä on niin kummat nimet?

"Ihmisellä on arviolta 80 000 geeniä, joita tunnistetaan kilvan eri puolilla maailmaa." Näin tosiaan ajateltiin artikkelin kirjoittamisen aikaan 18 vuotta sitten (1996). Jo vuonna 2001 geenien määräksi arveltiin 30-40.000 ja siitä luku on tullut hiljalleen alas päin. Nykytiedon valossa ihmisellä on geenejä 20-25.000.
Lue kommentti

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2512
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti