Ihmisen puhe koostuu kahdesta osasta: perusäänestä ja ns.

formanteista. Perusääni syntyy äänihuulten värähtelystä ja formantit muodostuvat kurkkutorven, suun ja nenäontelon resonansseista.

Keuhkoista virtaava ilma saa suun resonanssit soimaan. Suun muotoa vaihtelemalla syntyvät eri formantit ja niistä vokaalit sekä konsonantit. Varsinainen puhe sisältyy juuri formantteihin. Tietty vokaali tunnistetaan, kun formanttitaajuuksien suhteet ovat oikeat. Lisäksi tarvitaan perusääntä, jonka kanssa äänen voimakkuutta ja taajuutta voidaan säätää.

Kun suuhun joutuu heliumia – esimerkiksi heliumpallosta – suussa normaalisti oleva kaasu muuttuu. Samalla alkaa Aku Ankan puhe, sillä formanttien taajuus riippuu paitsi puheentuottoelinten mitoista myös kaasusta, jossa ääni etenee.

Äänen nopeus heliumissa on noin 965 m/s, kun se ilmassa on noin 340 m/s. Tämän takia formanttien taajuus muuttuu korkeammaksi. Esimerkiksi vokaalin a normaalit formanttitaajuudet 600, 1200, 2600 ja 3000 hertsiä ovat heliumissa 1700, 3400, 7400 ja 8500 hertsiä. Taajuuksien suhteet säilyvät kuitenkin samoina ja vokaali tunnistetaan oikeaksi.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/1997

Vastaaja:


Valtteri Hongisto


tutkija


Turun aluetyöterveyslaitos

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Miksi helium muuttaa puheen Aku Ankaksi?

Minkä takia puheääniaallot eivät madallu siirtyessään heliumista ilmaan matkalla kuuntelijan korviin? Säilyykö aaltojen taajuus aineesta toiseen siirryttäessä? Se heliumhan on vain puhujan suussa lähinnä. Voiko sillä olla merkitystä ilmiössä, kuinka nopeasti kaasu virtaa ulos keuhkoista, ja vaikuttaako tuohon virtausnopeuteen kaasun tiheys? Tai voiko kaasun tiheydellä muuten olla merkitystä tuossa alkuperäisessä ilmiössä?
Lue kommentti

くそっ!

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti