Herrasmies kohottaa hattuaan ja kumartaa kevyesti tavatessaan ulkona naisen, itseään vanhemman henkilön tai samanarvoisensa henkilön, jolle haluaa osoittaa kohteliaisuutta, ja vastauksena nuoremman hatunkohotukselle.

Ikivanha tapa tarkoittaa alamaisuuden osoitusta, ”palvelijanne!” Tapa heijastaa samaa ajattelua kuin kirjeisiin kirjoitettu ja edelleen kirjoitettava allekirjoitusta edeltävä ”palvelijanne” tai ”nöyrin palvelijanne”, lyhennettynä ”Teidän”, ”Sinun”, ”tuus”.

Suomen tervehdystä ”terve!” (miesten kesken) vastaa juuri ruotsin ”tjänare!”(palvelijasi!), Unkarissa ”servus!” (orjasi). Ranskassa kirjeet allekirjoitetaan edelleen usein käyttämällä ”kohteliaisuusmuotoilua”, esimerkiksi: ”suvaitkaa vastaanottaa vilpittömän kunnioitukseni vakuutus”, ”tahtokaa uskoa valikoitujen tunteideni vakuutukseen” tai vastaavaa. Kysymys on siis siitä, missä määrin kulttuurissa arvostetaan keskinäisen kunnioituksen ja kohteliaisuuden muotoja.

Hatun kohottamisesta ja päässä pitämisestä Runeberg on ”Vänrikin markkinamuistossa” kirjoittanut monille suomalaisille unohtumattoman hienot säkeistöt.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2003

Vastaaja:


Matti Klinge


emeritusprofessori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla