Herrasmies kohottaa hattuaan ja kumartaa kevyesti tavatessaan ulkona naisen, itseään vanhemman henkilön tai samanarvoisensa henkilön, jolle haluaa osoittaa kohteliaisuutta, ja vastauksena nuoremman hatunkohotukselle.

Ikivanha tapa tarkoittaa alamaisuuden osoitusta, ”palvelijanne!” Tapa heijastaa samaa ajattelua kuin kirjeisiin kirjoitettu ja edelleen kirjoitettava allekirjoitusta edeltävä ”palvelijanne” tai ”nöyrin palvelijanne”, lyhennettynä ”Teidän”, ”Sinun”, ”tuus”.

Suomen tervehdystä ”terve!” (miesten kesken) vastaa juuri ruotsin ”tjänare!”(palvelijasi!), Unkarissa ”servus!” (orjasi). Ranskassa kirjeet allekirjoitetaan edelleen usein käyttämällä ”kohteliaisuusmuotoilua”, esimerkiksi: ”suvaitkaa vastaanottaa vilpittömän kunnioitukseni vakuutus”, ”tahtokaa uskoa valikoitujen tunteideni vakuutukseen” tai vastaavaa. Kysymys on siis siitä, missä määrin kulttuurissa arvostetaan keskinäisen kunnioituksen ja kohteliaisuuden muotoja.

Hatun kohottamisesta ja päässä pitämisestä Runeberg on ”Vänrikin markkinamuistossa” kirjoittanut monille suomalaisille unohtumattoman hienot säkeistöt.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2003

Vastaaja:


Matti Klinge


emeritusprofessori


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2494
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti