Aistimuksia, jotka ihminen kokee ilman ulkoista ärsykelähdettä, kutsutaan aistiharhoiksi eli hallusinaatioiksi.

Aistiharhat ovat yleisiä psykoottisissa sairauksissa, mutta niitä voi esiintyä myös psyykkisesti terveillä. Laajan eurooppalaisen kyselyn vastaajista noin 39 prosenttia oli kokenut hallusinaatioita. Terveillä ihmisillä melko yleisiä ovat erityisesti nukahtamiseen ja heräämiseen liittyvät harhat.

Tutkimuksissa on todettu, että samat aivojen osat aktivoituvat sekä kuuloharhoissa että todellisissa kuuloaistimuksissa. Kuuloharhat ovat siis niitä kuuleville yhtä todellisia kuin oikeat kuuloaistimukset.
Kuuloharhojen synnystä on esitetty kaksi pääteoriaa. Yhden mukaan kuuloaivokuori aktivoituu omia aikojaan ja aiheuttaa aistimuksen. Mekanismi olisi siis samankaltainen kuin epilepsiassa, jossa aivojen säätelemätön aktivaatio aiheuttaa sähköpurkauksen ja sen myötä kouristuksia ja muita oireita.

Toisen teorian mukaan ääniä kuuleva tulkitsee erheellisesti sisäisen puheensa ulkoa kuulluksi. Tätä teoriaa tukevat tutkimukset, joiden mukaan ääniä kuulevilla ihmisillä aktivoituvat ensin sisäisen puheen tuottamiseen liittyvät aivo-alueet, Vasta sitten aktivoituu kuuloaivokuori, ja tällöin äänet koetaan.

Kumpikin perusteoria voi osaltaan selittää, miksi ulkoisten ärsykkeiden puuttuminen edistää aistiharhojen syntymistä. Ärsyketyhjiössä kuuloaistimuksia tuottavat aivojen osat voivat helpommin irrota muun keskushermoston palautejärjestelmästä ja aktivoitua itsestään. Sitä paitsi ihmisen ajattelu, muistot ja sisäinen puhe nousevat etualalle, kun ulkoinen viestintä puuttuu.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2005

Vastaaja:


Pertti Hella


psykiatrian erikoislääkäri


Kuopion yliopistollinen sairaala

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
taucalm

Olisi hienoa, jos Suomessakin edistettäisiin tiedettä ja annettaisiin Guggelheimerien sijaan rahaa, vaikka hiljaisen huoneen rakentamiseen, jonne pääsisi tutustumaan ja oleskelemaan pientä maksua vastaan.

Heurekassa on ainakin ollut kaiuton huone. Siinä alkaa pian kuulemaan oman verenkiertonsa ääniä.

 

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174

Olisi hienoa, jos Suomessakin edistettäisiin tiedettä ja annettaisiin Guggelheimerien sijaan rahaa, vaikka hiljaisen huoneen rakentamiseen, jonne pääsisi tutustumaan ja oleskelemaan pientä maksua vastaan.

 

 

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Sisältö jatkuu mainoksen alla