Perimmältään kyse on biologiasta. Laulun edellytykset syntyivät Afrikassa kauan ennen kuin nykyihminen kehittyi. Haukahdusten, murinan ja muun perusääntelyn rinnalla lienee alkanut esiintyä sanatonta laulua jo puolitoista miljoonaa vuotta sitten.

Ihmisen musikaalisuus pohjaa kahteen ydintekijään: geeneihin ja kuuloaistiin. Suomalainen tutkimus on paljastamassa, että tietyt samat geenit vahvistavat sekä ihmissuhteita että musikaalista lahjakkuutta. Tällainen kytkös on selitettävissä sillä, että evoluution mittaan parhaat laulajat ja tanssijat menestyivät parinvalintamarkkinoilla ja pääsivät levittämään musikaalisuuden ja yhteenkuuluvuuden geenejä.

Kuulojärjestelmämme taas nojaa harmoniaan. Kuulosolut ovat erikoistuneet tunnistamaan ääni-impulssien kaaoksesta vain ne impulssit, jotka suhteutuvat toisiinsa harmonisesti, kuten 1:2, 2:3 ja 3:4. Vain näistä suhteista syntyy mielikuvia soivista sävelistä, jotka tuottavat mielihyvää. Voimme arvailla, miten varhaiset ihmiset kokoontuivat hymisemään. Kun kieltä ei ollut, melodiat tarjosivat turvaa petojen pelossa, rauhoittivat lapset, innoittivat pyyntiretkille lähtijöitä ja lievittivät kuoleman aiheuttamaa ikävää.

Laulun kehkeytyminen nykyiselleen oli tietenkin pitkä prosessi, mutta ajattelemisen aihetta antaa muun muassa se, että kaikkialla maailmassa pieni lapsi nykyisinkin ilmaisee sisäisen ilonsa spontaanisti hyräilemällä. Suruaan hän ei laula. Vastaavasti aikuisten maailmassa laulu ja soitto ovat arvokkain kuviteltavissa oleva väline keskusteltaessa tuonpuoleisten voimien ja jumalten kanssa. Hyvin ovat syyt syvällä.

Vastaajana Timo Leisiö, etnomusikologian professori, emeritus, Tampereen yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2013

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009

Miksi ihminen alkoi laulaa?

"Suomalainen tutkimus on paljastamassa, että tietyt samat geenit vahvistavat sekä ihmissuhteita että musikaalista lahjakkuutta. Tällainen kytkös on selitettävissä sillä, että evoluution mittaan parhaat laulajat ja tanssijat menestyivät parinvalintamarkkinoilla ja pääsivät levittämään musikaalisuuden ja yhteenkuuluvuuden geenejä." Mitäpä tuohon sanomaan. Jos puhutaan myös soittajista, niin heillä on sama. Paitsi, että kitaristeilla on muita enemmän vientiä. Ja kanteleensoittajien parisuhteet...
Lue kommentti

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018