Ihminen kyynelehtii lähinnä kahdenlaisissa tilanteissa.

Ensimmäinen perustuu silmän sidekalvon mekaaniseen tai kemialliseen ärsytykseen: esimerkiksi hiekanjyvä, tuuli tai kyynelkaasu aiheuttaa kyynelten erityksen. Se on hyödyllistä, sillä ärsykkeen vaikutuksen poistamiseksi tai lievittämiseksi kyyneleet huuhtelevat silmän pintaa normaalia tehokkaammin. Kyynelneste sisältää myös antibakteerisia aineita, joten kyynelehtiminen estää tulehdusta.

Ihmiset kynelehtivät myös voimakkaissa tunnetiloissa surusta ja järkytyksestä iloon ja kipuun. Anatomisesti tämä on mahdollista, sillä tunnetiloja säätelevä aivojen limbinen järjestelmä on yhteydessä aivorungon kyyneleritystumakkeeseen. Itkemisen ajatellaan yleisesti laukaisevan sisäisiä jännitteitä, mutta kyynelehtimisen hyödyllisyys tässä yhteydessä on epäselvää.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Seppo Soinila


professori


neurologian yksikkö, Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
-:)lauri
Marjaleena Männistö
Vatkain

Eikö se joskus ollut joku jossain tutkinut ja todennut, että itku helpottaa koska kyynelten mukana elimistöstä poistuu jtn stressihormonia? Siksi itku helpottaa.

Stressihormoneja erittyy kyynelnesteeseen pieniä määriä, pitäisi kyynelehtiä useita litroja saadakseen tasot veriplasmassa laskemaan selvästi.

Osaatko kertoa lukuarvoja paljonko kortikotropiinia on stressitilanteessa verenkierrossa ja paljonko sitä on sitten itkiessä kyynelissä?

Kortikotropiini vapauttaa stressihormoni kortisolia lisämunuaisesta, näiden viitearvot löytyy hakemalla netistä.

Itkiessä/stressitilanteessa niiden arvot ovat kyynelnesteessä vähän koholla, kuten myös muissa nesteissä ja arvot vaihtelevat myös vuorokauden ajan mukaan, ollen aamulla korkeimmillaan.

Esimerkiksi virtsassa ei määrä nouse stressissä mainittavalla tavalla.

Itkeminen helpottaa oloa muutamassa minuutissa, tässä ajassa ei kyynelnesteeseen ehdi erittyä sellaisia määriä mitään, millä olisi jotain merkitystä.

Vierailija

Itse osaan itkeä aina tarvittaessa, ei edes ole vaikeaa. Onnistuu joko ajattelemalla jotain herkistelyä tai ihan vai olemalla räpyttämättä silmiä 30sek.

 

Vaikea kuvitella itkemisestä olevan muuta evolutiivista hyötyä kuin silmätulehdusten estäminen (lisäksi jo mainittu kommunikointi puhekyvyttömien kanssa).

Sisältö jatkuu mainoksen alla