Ihminen kyynelehtii lähinnä kahdenlaisissa tilanteissa.

Ensimmäinen perustuu silmän sidekalvon mekaaniseen tai kemialliseen ärsytykseen: esimerkiksi hiekanjyvä, tuuli tai kyynelkaasu aiheuttaa kyynelten erityksen. Se on hyödyllistä, sillä ärsykkeen vaikutuksen poistamiseksi tai lievittämiseksi kyyneleet huuhtelevat silmän pintaa normaalia tehokkaammin. Kyynelneste sisältää myös antibakteerisia aineita, joten kyynelehtiminen estää tulehdusta.

Ihmiset kynelehtivät myös voimakkaissa tunnetiloissa surusta ja järkytyksestä iloon ja kipuun. Anatomisesti tämä on mahdollista, sillä tunnetiloja säätelevä aivojen limbinen järjestelmä on yhteydessä aivorungon kyyneleritystumakkeeseen. Itkemisen ajatellaan yleisesti laukaisevan sisäisiä jännitteitä, mutta kyynelehtimisen hyödyllisyys tässä yhteydessä on epäselvää.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2006

Vastaaja:


Seppo Soinila


professori


neurologian yksikkö, Helsingin yliopisto

Marjaleena Männistö
Seuraa 
Viestejä53
Liittynyt27.1.2015

Miksi ihminen kyynelehtii suruissaan tai tuskissaan? Onko siitä mitään hyötyä?

-:)lauri 02.02.2015 klo 03:46 Marjaleena Männistö 01.02.2015 klo 13:51 Vatkain 04.07.2014 klo 01:35 Eikö se joskus ollut joku jossain tutkinut ja todennut, että itku helpottaa koska kyynelten mukana elimistöstä poistuu jtn stressihormonia? Siksi itku helpottaa. Stressihormoneja erittyy kyynelnesteeseen pieniä määriä, pitäisi kyynelehtiä useita litroja saadakseen tasot veriplasmassa laskemaan selvästi. Osaatko kertoa lukuarvoja paljonko kortikotropiinia on stressitilanteessa verenkierrossa ja...
Lue kommentti
Minijehova
Seuraa 
Viestejä4796
Liittynyt10.10.2011

Miksi ihminen kyynelehtii suruissaan tai tuskissaan? Onko siitä mitään hyötyä?

Itse osaan itkeä aina tarvittaessa, ei edes ole vaikeaa. Onnistuu joko ajattelemalla jotain herkistelyä tai ihan vai olemalla räpyttämättä silmiä 30sek. Vaikea kuvitella itkemisestä olevan muuta evolutiivista hyötyä kuin silmätulehdusten estäminen (lisäksi jo mainittu kommunikointi puhekyvyttömien kanssa).
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.