Kädenheilautukset ovat myötäliikkeitä, jotka tasapainottavat kävelyä.

Astuvan jalan ja vastakkaisen käden liikkuminen samaan suuntaan estää ylävartaloa kiertymästä liian voimakkaasti.

Kädet ovat sitä tärkeämpiä mitä nopeammin kuljetaan. Rauhallisessa astelussa kädet saattavat liikkua melko mielivaltaisesti, mutta juoksussa heilahdukset ovat hyvin säännöllisiä. Niinpä kädettömät ihmiset eivät pysty juoksemaan kovin nopeasti.

Ihmisen kävelyä säätelee hermostossa kaksi järjestelmää: pyramidaalijärjestelmä kontrolloi lihassolujen toimintaa ja ekstrapyramidaalijärjestelmä vastaa eri koukistaja- ja ojentajalihasten yhteistyöstä. Tämä kokonaisuus toimii tiedostamattomasti.

Tärkein ekstrapyramidaalijärjestelmän osa lienee aivojen tyvitumakeryhmä, joka kuuluu kehitysopillisesti aivojen vanhimpiin osiin. Joissakin neurologisissa liikesairauksissa nämä aivojen osat eivät toimi kunnolla, mikä vaikuttaa myös kävelemiseen. Esimerkiksi Parkinsonin taudissa kädet eivät liiku kävellessä lainkaan, ellei sairas niitä tietoisesti liikuta. Joillekin aivohalvauspotilaille taas on tyypillistä, että he eivät kykene tietoisesti heiluttamaan kättään, mutta kävellessä heidän kätensä voi liikkua tahattomasti.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2003

Vastaaja:


Markku Partinen ja Heikki Teräväinen


neurologian dosentti (MP)ja neurologi, professori (HT)

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017