Ihminen voi olla myös päätä korkeampi. Kuva: Edouard Hue/Wikimedia Commons
Ihminen voi olla myös päätä korkeampi. Kuva: Edouard Hue/Wikimedia Commons

Adjektiivi pitkä juontuu kantauralista, ja se on ollut kielikunnassa tuhansia vuosia käytössä ihmisen koosta puhuttaessa.

Se on siis uralilaisten kielten ominaispiirre, ei pelkästään suomen erikoisuus.

Tässä kielikunnassa ei ihmisen mittaa ole arvioitu ensisijaisesti ajattelemalla häntä ihmiselle tyypillisessä pystyasennossa, niin kuin monissa muissa kielissä, vaan tietyn muotoisena oliona sinänsä, asennosta riippumatta. Ihmisellä on ikään kuin varsi, pitkä ihminen on varteva ja kasvaessaan ihminen varttuu. Maassa makaava ihminen on pitkällään.

Suomen kieli tarjoaa esimerkkejä myös siitä, että adjektiiveja korkea ja matala voidaan käyttää ihmisen koosta puhuttaessa, mutta ne ovat olennaisesti harvinaisempia kuin pitkä ja lyhyt vastaavissa merkityksissä.

Esimerkiksi vertailussa voidaan melko luontevasti sanoa, että joku on päätään korkeampi muita. Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä löytyy Eeron repliikki: "Tässä seison aseissa, vaikka vähän matalampi muita." 

Vastaaja: Kaisa Häkkinen,
suomen kielen professori, Turun yliopisto

MooM
Seuraa 
Viestejä6926
Liittynyt29.6.2012

Miksi ihminen on pitkä eikä korkea?

Chair 19.06.2014 klo 06:40 "Miksi ihminen on pitkä eikä korkea?" Olen kuullut myös selityksen, että adjektiivia "pitkä" ruvettiin käyttämään jo silloin, kun ihminen vielä kulki neljällä jalalla. Koska kahdelle jalalle nouseminen tapahtui hyvin hitaasti, ei adjektiivissa huomattu mitään outoa ennen kuin vasta vuonna 2012. Samaa olen ihmetellyt ja juttelin joskus brittien kanssa tästä. Heillä pienestä vauvasta, joka mitataankin pitkällään, tosiaan voi sanoa "long", mutta selkeästi jo kävelevästä...
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Chair
Seuraa 
Viestejä2799
Liittynyt6.9.2005

Miksi ihminen on pitkä eikä korkea?

"Miksi ihminen on pitkä eikä korkea?" Olen kuullut myös selityksen, että adjektiivia "pitkä" ruvettiin käyttämään jo silloin, kun ihminen vielä kulki neljällä jalalla. Koska kahdelle jalalle nouseminen tapahtui hyvin hitaasti, ei adjektiivissa huomattu mitään outoa ennen kuin vasta vuonna 2012.
Lue kommentti

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti