Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Käsien sijaan asentoa ohjaa sydän.

Käsien pitäminen pään lähellä ei ole mitenkään tyypillinen nukkumisasento. Tutkimusten mukaan tavallisinta on nukkua sikiöasennossa, yleensä oikealla kyljellä, polvet koukussa ja kädet vartalon edessä. Silloin kädet voivat toki olla lähellä kasvojakin.

Syytä sikiöasennon suosioon ei ole haettu käsistä vaan sisäelimistä. Sydän on hyvässä asennossa, ja vatsalaukku tyhjenee ohutsuoleen paremmin kuin vasemmalla kyljellä nukkuessa. Käsiinkin veri kiertää hyvin, kunhan pään alla on oikean korkuinen tyyny, sillä muuten kädet voivat jäädä painuksiin. Lisäksi asento tuntuu turvalliselta.

Turvallisuuden tunteeseen liittyy varmaan sekin, että monet aikuisetkin pitävät nukkuessaan sylissä nallea tai tyynyä. Tällöin kädet ovat sen ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selällään nukkuvilla kädet voivat olla myös vartalon vierellä tai pään takana. Siellä niistä tuppaa loppumaan veri kesken unien. Selällään nukkuminen voi tuntua hyvältä siksi, että pään taittuessa taaksepäin ilmatiet ovat hyvin auki. Se johtaa toisaalta myös kielen valahtamiseen taaksepäin, mikä kuuluu kuorsauksena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Markku Partinen,

professori, unilääketieteeseen erikoistunut neurologi, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla