Ei paljon puutu, ettei puutu simpanssiltakin. Kuva: <span class="photographer">Getty Images</span>
Ei paljon puutu, ettei puutu simpanssiltakin. Kuva: Getty Images

Kenties iso pää hyödytti enemmän.

Klassinen vastaus on, että siitinluu helpottaa parittelua ja puuttuu ihmiseltä, koska siihen on kohdistunut sukupuolivalinta. Luuton siitin on vaikeampi pitää erektiossa, joten onnistunut erektio on ollut naaraille merkki uroksen hyvästä kunnosta. Oletuksen tueksi on tosin vähän todisteita.

Hiirikokeissa on havaittu, että mitä enemmän urokset naaraista kilpailevat, sitä leveämmäksi siitinluu kasvaa. Tämä saattaa liittyä erektion nopeuteen: luu sujautetaan penikseen tarpeen vaatiessa, joten käytännössä erektio on välitön.

Katoaminen liittynee myös laajempaan kädellisten evoluutioon. Ihmisapinoiden siitinluu on sitä pienempi, mitä läheisempää sukua ne meille ovat. Lähimpien sukulaistemme simpanssien siitinluu on niin surkastunut, ettei sillä liene toiminnallista merkitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä saattaa viitata kehitysbiologiseen selitykseen. Ihmisen evoluutiossa on ollut taipumusta neoteniaan, tietynlaiseen lapsekkuuteen: ihmisaikuiset muistuttavat monilta piirteiltään muiden ihmisapinoiden poikasia. Siitinluu syntyy alkionkehityksessä suhteellisen myöhään, joten sen katoaminen voi liittyä ison pään ja pystyasennon kehittymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Tuomas Aivelo, evoluutiobiologi, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2015

Sisältö jatkuu mainoksen alla