Tietääkseni minkäänlaista tutkimusta suomalaisten sisäkenkätavoista ei ole olemassa.

Ennen 1960-lukua kaikki kuitenkin kulkivat sisällä kengissä. Meillä kotona sanottiin, että muuten sukat menevät rikki. Kenkien käyttöä puolsi sekin, että asunnot ja lattiat olivat ennen viileämpiä kuin nykyään. Maalaistaloissa oli omat säännöt, karjasuojista ei saapasteltu samoissa jalkineissa tupaan.

Kylässä ei oltu sukkasillaan: se olisi ollut melkein kuin alusvaatteisillaan olemista. Sen sijaan ihmisillä oli usein kalosseja ja päällyskenkiä tai vaihtokengät mukana.

Oletan, että sukkasillaan kulkeminen levisi koteihin lastentarhoista, joissa kurakengät vaihdettiin eteisessä sisätossuihin. Tapahan säästää vaivaa ja parkettia, kun hiekkaa ei kerry lattialle.

Emme muuten ole yksin maailmassa: esimerkiksi Kanadassa ja Japanissa ei kuljeta ulkokengissä sisällä. Ja Huippuvuorilla on niin paljon hiilituhkaa, että ihmisiä pyydetään riisumaan kengät jopa museoihin ja kauppoihin tullessaan. 

Vastaaja:


Marketta Tamminen


FM


eläkkeellä oleva Porvoon museon entinen johtaja

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti