Sydän on eri kulttuureissa ollut ammoisista ajoista tavallisimpia vertauskuvia.

Esimerkiksi muinaiset egyptiläiset puhuivat sydämestä kaiken inhimillisen toiminnan alkuun panijana. Sydän sai kädet ja jalat liikkumaan, silmät näkemään ja korvat kuulemaan. Kipu ja ilo koettiin sydämessä, ja siellä sijaitsivat ihmisen järki, tunteet ja tahto. Muinaisissa intiaanikulttuureissa sydän oli elämän ja sielun asuinsija. Meille monet sydämeen liittyvät sanonnat ovat tulleet Raamatusta, jossa sana esiintyy yhteensä 527 kertaaa. Näistä perin harva puhuu sydämestä verenkierron keskuksena. Yleensä se liitetään tunteisiin tai omaantuntoon. Laajassa merkityksessä sydän kuvaa”sisäistä elämää”.

Eurooppalaisessa perinteessä tutuin sydämen symboli on herttakuvio. Nimitys hertta on lainattu sydäntä merkitsevästä ruotsin kielen sanasta hjärtä, jonka juuret puolestaan palautuvat kantagermaaniseen sanastoon. Suomessa hertta mainitaan ensi kerran vuonna 1786 Krisfrid Gananderin suomenkielen sanakirjassa.

Hertta-kuvio sydämen vertauskuvana on tullut käyttöön viimeistään toisen vuosituhannen alussa, jolloin sitä alettiin käyttää muun muassa lemmenrunoissa sydämen tunteita ilmaistaessa. Usein kuviossa yhdistyivät hertta ja liekit: rakkauden tuli roihuaa sydämessä. Kirkollisissa yhteyksissä liekehtivä sydän  yhdistettiin Pyhään Henkeen, joka polttaa poroksi maalliset halut ja mielen liikkeet. Katolisessa maailmassa sydän sijoitettiin myös Jeesuksen, Neitsyt Marian ja joidenkin muiden pyhimysten kuviin ilmaisemaan heidän joko ihmisiin tai Vapahtajaan kohdistuvaa rakkauttaan.

Varmasti ei tiedetä, miksi sydäntä alettiin kuvata juuri herttakuviolla. Todennäköisesti sen yläviiva on piirretty naisen rintojen muotoja mukaillen, eli lähtökohtana on ollut aistillinen, maallinen rakkaus, joka myöhemmin valjastettiin palvelemaan myös henkisen ja taivaallisen rakkauden kuvaamista. Samantapainen yhdistelmä löytyy kiinalaisista kirjoitusmerkeistä. Niissä ihmisen sisintä, tunteita ja moraalista ”sydäntä” ilmaisevat merkit ovat hyvin samankaltaisia kuin länsimainen hertta. Jotkin niistä muistuttavat naisen rintoja jopa enemmän kuin meidän herttamme.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2006

Vastaaja:


Pentti Lempiäinen


käytännöllisen teologian emeritusprofessori


Helsingin yliopisto

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Miksi ja milloin sydämen merkki liitettiin sydämeen?

Entä jos sydänkuvion muoto viittaa itse elimeen? Kuviossa on kaksi puolikaarta ja sydämessähän on kaksi kammiota. http://www.hevostietokeskus.fi/uploads/hevostietokeskus_sydan.jpg Jos tuosta kaavakuvasta ottaa ruskean alueen, eikö siitä silloin tule vähän sydänmäinen? (Kyseessä tosin hevosen sydän, mutta uskallan epäillä että ei se sen kummallisempi ole kuin ihmisenkään.) Sydämen liittäminen naiseen on toki ymmärrettävää psykologiselta puolelta katsottuna koska naisten täytyy sosiaalisissa...
Lue kommentti

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017