Jääkylmän ruoan aiheuttamaa kipuaistimusta kutsutaan jäätelöpäänsäryksi.

Sykkivä ja jomottava särky käynnistyy, kun joko jäätelötötterö, jääpuikko tai lusikallinen hileistä sorbettia koskettaa kitalakea. Aistimus koetaan muutamassa sekunnissa ja se kestää yleensä muutamia minuutteja, joskus kauemmin.

Säryn syntymekanismia ei tunneta tarkasti. Nielussa on runsaasti hermopäätteitä, jotka herkistyvät kylmän kosketuksesta. Arvellaan, että kylmäreseptorien ärsytys supistaa verisuonia, ja tämä koetaan kipuna.
Pulman voi ehkäistä, jos varoo tökkäämästä jäätelöpuikkoa syvälle suuhun ja lipoo sitä vain kielellä.

Jäätelöpäänsärkyä podetaan meillä lähinnä kesäkuukausina. Pulma on tutumpi maissa, joissa herkutellaan jäätelöllä ympäri vuoden.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/1999

Vastaaja:


Markus Färkkilä


Neurologian dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla