Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Silmät näyttävät kokonaan mustilta kahdesta syystä: silmän värikalvo on tumma ja värikalvon alue luomirakoon verrattuna laaja.

Pigmentoitunut värikalvo eli iiris ja sen keskellä sijaitseva mustuainen eli pupilli ovat läpinäkyvän sarveiskalvon takana. Valkea väri silmän reunoilla tulee puolestaan valkokalvosta, jota verhoaa ohuehko silmän sidekalvo.

Eri eläinlajeilla ja saman lajin eri yksilöilläkin värikalvo voi olla eri värinen. Joillakin se on niin tumma, että se näyttää lähes mustalta. Pigmenttiä voi joskus olla valkokalvon reunallakin. Lisäksi osalla eläimistä sarveiskalvon osuus on silmämunassa niin laaja tai luomirako niin suppea, että raos­ta näkyy vain vähän valkokalvoa.

Mustan osuuteen silmässä vaikuttaa sekin, että mustuainen voi laajentua, kun valon määrä vähenee tai eläin pelästyy.

Vastaaja:


Antti Iivanainen


eläinlääketieteellisen anatomian professori


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti