Jokeen syntyy mutka, kun maaston epätasaisuus saa virran voimakkaimman kohdan eli vuolteen ajautumaan penkan suuntaan.

Pian penkka kuluu koveraksi.

Kun mutka on päässyt alulle se kaareutuu yhä lisää, sillä samalla kun ulkosyrjän nopea virtaus kuluttaa penkkaa, sisäreunaan hitaammassa virtauksessa maa-ainesta alkaa kertyä särkäksi. Varsinkin jokien alajuoksun loivissa rinteissä uoman sivuun kasautuu sedimenttisärkkiä, jotka mutkittavat virtausta.

Mutkia kuitenkin syntyy myös ilman virran kuljettamia sedimenttejä. Yksinkertaisena ilmiö näkyy esimerkiksi kaltevalla lasilla, jossa vesinoro alkaa kiemurtaa mm. painovoiman, kitkan ja hitauden eli inertian vaikutuksesta.

Joki mutkittelee eli meanderoi vain melko tasaisella maalla, missä virtaus on hidas ja alusta helposti kuluvaa. Jyrkissä rinteissä vesi juoksee nopeasti valiten suorimman reitin. Meandereita muodostuu esimerkiksi savi-, hiekka-, hieta- ja hiesumaassa sekä soiden turvealustalla. Kalkkikivi liukenee helposti hiilihappo- tai humushappopitoiseen veteen, joten siihen voi kulua mutkittelevia, syviä kanjoneita.

Veden virtaus pyrkii aina dynaamiseen tasapainoon. Tätä osoittaa esimerkiksi se, että virran leveyden meanderien aallonpituus (etäisyys ulkokaarteesta seuraavaan saman puolen ulkokaarteeseen) on aina tietyssä suhteessa virran leveyteen. Suhde näkyy niin auton tuulilasia valuvissa pienissä vesinoroissa kuin Golfvirrassa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1998

Vastaaja:


Pirjo Hellemaa


maantieteen assistentti


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti