Jokeen syntyy mutka, kun maaston epätasaisuus saa virran voimakkaimman kohdan eli vuolteen ajautumaan penkan suuntaan.

Pian penkka kuluu koveraksi.

Kun mutka on päässyt alulle se kaareutuu yhä lisää, sillä samalla kun ulkosyrjän nopea virtaus kuluttaa penkkaa, sisäreunaan hitaammassa virtauksessa maa-ainesta alkaa kertyä särkäksi. Varsinkin jokien alajuoksun loivissa rinteissä uoman sivuun kasautuu sedimenttisärkkiä, jotka mutkittavat virtausta.

Mutkia kuitenkin syntyy myös ilman virran kuljettamia sedimenttejä. Yksinkertaisena ilmiö näkyy esimerkiksi kaltevalla lasilla, jossa vesinoro alkaa kiemurtaa mm. painovoiman, kitkan ja hitauden eli inertian vaikutuksesta.

Joki mutkittelee eli meanderoi vain melko tasaisella maalla, missä virtaus on hidas ja alusta helposti kuluvaa. Jyrkissä rinteissä vesi juoksee nopeasti valiten suorimman reitin. Meandereita muodostuu esimerkiksi savi-, hiekka-, hieta- ja hiesumaassa sekä soiden turvealustalla. Kalkkikivi liukenee helposti hiilihappo- tai humushappopitoiseen veteen, joten siihen voi kulua mutkittelevia, syviä kanjoneita.

Veden virtaus pyrkii aina dynaamiseen tasapainoon. Tätä osoittaa esimerkiksi se, että virran leveyden meanderien aallonpituus (etäisyys ulkokaarteesta seuraavaan saman puolen ulkokaarteeseen) on aina tietyssä suhteessa virran leveyteen. Suhde näkyy niin auton tuulilasia valuvissa pienissä vesinoroissa kuin Golfvirrassa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1998

Vastaaja:


Pirjo Hellemaa


maantieteen assistentti


Helsingin yliopisto

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017