Eräät kalat ovat kehityshistoriansa aikana sopeutuneet lisääntymään kylmässä vedessä.

Loppusyksystä tai alkutalvesta, kun vesi jäähtyy alle tietyn kynnyslämpötilan, kutevat lohi, taimen, nieriä, siika ja muikku. Made kutee keskellä talvea, tammi- tai helmikuussa. Samoihin aikoihin kutevat myös härkä- ja isosimppu. Vaikka kutu tapahtuu talvella, poikaset kuoriutuvat keväällä suotuisan ravintotilanteen aikaan.

Kylmässä vedessä on yleensä runsaasti happea. Niinpä siinä selviävät lajit, joiden alkioiden hapentarve on suuri. Kylmä vesi myös hidastaa alkionkehitystä. Kotimaisista lohikaloista harjus on kevätkutuinen ja sopeutunut nopeaan kehitykseen. Myös kuore kutee keväällä.

Lähitulevaisuus näyttää, miten kylmän veden kalat kestävät ilmastomme lämpenemistä. Ainakin turskakaloihin kuuluva made on jo hävinnyt muutamista eteläisen Suomen pikkujärvistä ja kärsinyt myös lauhdevesistä Loviisan edustalla.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006


 

Vastaaja:


Jussi Pennanen


tutkija


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos