Useimmat tekstiilivärit ovat erittäin monimutkaisia kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat herkkiä monenlaisille ulkoisille tekijöille.

Silittäminen nostaa tekstiilin lämpötilaa, mikä voi aiheuttaa muutoksia värimolekyylin rakenteessa ja sen monimutkaisissa sidoksissa. Värimolekyyli voi myös hajota kokonaan.

Värisävyn muutos riippuu väriaineesta, silitysajasta ja silityslämpötilasta ja värisävy voi muuttua joko pysyvästi tai hetkellisesti. Jos muutos on hetkellinen, alkuperäinen sävy palautuu materiaalin jäähtymisen ja ”ilmastoitumisen” jälkeen. Pysyvä muutos tarkoittaa, että värimolekyylien rakenne on jollakin tavalla muuttunut.

Värisävyn muutoksen suuruus silityksenkestossa määritetään ISO 105 X11 –standardin mukaan siten, että luokituksen yksi saanut väriaine on muuttunut silityksessä eniten ja luokituksen viisi saaneessa väriaineessa ei ole tapahtunut värisävyn muutosta. Tekstiilivärien yleisiä ominaisuuksia tutkitaan ISO 105 –sarjan standarditesteillä, jossa testataan silityksenkeston lisäksi valonkestoa, pesunkestoa, valkaisunkestoa, vedenkestoa, kloorinkestoa, meriveden kestoa,  hienkestoa, typpiyhdisteiden kestoa, savukaasujen kestoa, otsonin kestoa, alkalin kestoa, happojen kestoa ja prässyksen kestoa. Testattavia ominaisuuksia on yhteensä useita kymmeniä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2004

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Eino Ahonen


erikoistutkija


VTT Prosessit

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Häxpi
Seuraa 
Viestejä1338

"Miksi jotkit vaatteet muuttavat väriä silitettäessä?"

Muuttaahan ihmisen ihokin, eikä sitään kukaan kysele. Silitäpä kuumalla höyrysilitysraudalla vaikka reittäsi niin johan vaihtuu väri. Niin reidessä kuin naamassakin. Kysyisit mieluimmin miksi väri ei vaihdu joka kerta kun silitetään vaikka paitaa. Vastaus: ei ole resursseja!

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla