Puuro kuuluu leivän ohella suomalaisten pitoruokien vanhimpaan kerrostumaan. Tavallisesti joulu- ja pitopuuro tehtiin ohrasta tai rukiista, eli niistä kotoisista viljalajeista, joita useimmilla oli omassa aitassa. Riisipuuro tuli tutuksi vasta runsaat sata vuotta sitten. Riisit ostettiin kaupasta ja puuro haudutettiin maitoon, kun tavalliset viljapuurot sekoitettiin pelkkään veteen.

Teuvo Pakkalan novelli ”Syntinen joulupuuro” vuodelta 1895 kertoo liikuttavan tarinan pienestä orvosta Elsasta, joka mielii jouluksi riisipuuroa. Pikkutytön muistoissa riisipuuro liittyy jouluun, jolloin isä vielä eli ja vietti joulua perheen kanssa. ”Pitää se kotonakin yksi joulupuuro syödä”, Elsan merimiesisä oli tuuminut. Elsan muistikuvissa äiti seisoo hellan ääressä ja ammentaa padasta valkeata puuroa, riisiryynipuuroa. Tuon onnellisen joulun jälkeen isä hukkui, eikä Elsalla ja äidillä ollut joulupuuroa. Ei ollut varaa.

Pakkala kuvaa hienosti orpotytön ikävää, mutta kertomuksesta kuvastuu sekin, miten kallista ja arvostettua herkkua riisipuuro oli Suomessa vuosisata sitten. Riisipuuro on tyypillinen esimerkki ruoasta, joka on tasaisesti menettänyt arvostustaan laskeutuessaan sosiaalisesti alemmaksi. Keskiajan hovien eksoottinen herkku on nykyisin vaatimatonta aamiaisruokaa – paitsi tietenkin jouluna, jolloin se juhlaruokana kokee äkillisen arvonnousun.

Vastaaja:
Sirpa Karjalainen
kansatieteilijä
Kilpisjärvi

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2004

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017