Joulutortun hillo voi yllättää kuumuudellaan, vaikka lehtevä torttuosa olisi jo jäähtynyt. Tämä johtuu siitä, että hillossa on mukana vettä mutta lehtevä osa koostuu lähinnä rasvasta, hiilihydraateista ja ilmasta.

Veden kyky varata lämpöä, ominaislämpökapasiteetti, on nimittäin poikkeuksellisen suuri. Se on nelinkertainen ilman ja kaksinkertainen esimerkiksi ruokaöljyn ominaislämpökapasiteettiin verrattuna. Siksi kostea hillo pitää tortussa lämpönsä sitkeimmin.

Vastaaja:
Velimatti Ollilainen
elintarvikekemian dosentti
Helsingin yliopisto soveltavan kemian ja mikrobiologian laitos

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2004

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1490
o_turunen
Ei se nyt enää voi olla kuumaa.

Eikä se enää polta suutakaan. Koska se ei ole kuumaakaan. Vain kuuma hillo polttaa suun.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

syytinki
Seuraa 
Viestejä10529
Remonttimies

Esim jos tökkää sormen 100 asteiseen saunaan ei tunnu juuri miltään, ja jos sen sormen sitten tökkää sen saman sauna 80 asteiseen rautanaulaan niin johan tuntuu. Eli kyse on siitä miten hyviä lämmönjohteita materiaalit ovat. Ilma on hyvä eriste ja tällöin huono johtamaan lämpöä ja näin 100 asteista ilmaa sietää paremmin kuin samanasteista hilloa ( hillo on huomattavasti parempi lämmönjohde kuin ilma.) tai rautanaulaa.

Jaa, että sormeillaan kuumia rautanauloja. Yleensä tuo testi hoidetaan muilla ruumiinosilla. Siunatkoon sitä tuskaa, jos on sattunut oikein kunnon riippupallit.

Nykyisin laudelaudat on usein kiinnitetty ristipääruuveilla. Pidänkin mukana ruuvimeisseliä ja ihan askartelumielessä ruuvailen niitä lähemmäksi pintaa. Ovat silloin helpompia havaita.

Suosittelen myös testattavaksi kuumaa pihkaa. On tullut tavattua sauna, jossa lauteet olivat kuusilautaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla