Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tuskin ainakaan lumeen maastoutumisen takia.

On konstikas kysymys, miksi vaikkapa laulujoutsenesta on kehittynyt hohtavan valkoinen.

Olisi helppo ajatella, että laji on pohjoinen ja hyötyy vaaleasta värityksestään, kun se keväisin palaa muuttomatkaltaan hankien keskelle. Esimerkiksi mustavalkoisen tai harmaankirjavan pulmusen suojaväri sulautuu lumisille kivikoille täydellisesti. Myös riekko ja kiiruna piilottautuvat Lapin maisemaan valkoisen talvipukunsa avulla.

Joutsenen valkoisuus ei kuitenkaan voi liittyä lumeen. Ensinnäkään kaikki joutsenet eivät ole valkoisia. Esimerkiksi mustajoutsen on nimensä mukaisesti tumma. Alun perin australialaisen lajin edustajia voi nähdä Euroopassakin tarhoissa ja tarhakarkulaisina.

Lisäksi myös kyhmyjoutsen on valkoinen, ja sehän on meille tuotu eteläisempi laji. Alkuaan länsiaasialainen lintu levisi Eurooppaan omatoimisesti ja on elänyt muun muassa Ruotsissa jo kivikaudelta asti.

Linnuista pieni vähemmistö on valkoisia, mutta esimerkkejä löytyy aika monesta linturyhmästä. On muun muassa valkoisia tai hyvin vaaleita lokkeja ja haikaroita. Ne kaikki erottuvat ympäristöstään kuin huutomerkit.

Joutsenta silmäänpistävyys ei haittaa. Kookkaalla ja voimakkaalla lajilla ei ole kovin monta luontaista vihollista. Jokin maapeto voi onnistua saalistamaan joutsenen, jos pääsee yllättämään sen yöllä. Mutta kun lintu on hereillä, se päihittää varmasti niinkin ison hyökkääjän kuin ketun.

Joutsenen poikaset ovat harmaita toiseen kesäänsä asti, jolloin sulkiminen aikuisen pukuun alkaa. Niille suojaväristä saattaa olla etua, sillä ne eivät pysty vielä itse puolustautumaan. Tosin yleensä emot oleskelevat niiden lähettyvillä. Tähän liittyy yksi valkoisuudesta esitetty selitys: selvästi erottuvat emot kiinnittävät saalistajien huomion pois poikasista.

Vastaajana Jan Södersved, BirdLife Suomen tiedottaja, Linnut-lehden päätoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2015.

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018