Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tuskin ainakaan lumeen maastoutumisen takia.

On konstikas kysymys, miksi vaikkapa laulujoutsenesta on kehittynyt hohtavan valkoinen.

Olisi helppo ajatella, että laji on pohjoinen ja hyötyy vaaleasta värityksestään, kun se keväisin palaa muuttomatkaltaan hankien keskelle. Esimerkiksi mustavalkoisen tai harmaankirjavan pulmusen suojaväri sulautuu lumisille kivikoille täydellisesti. Myös riekko ja kiiruna piilottautuvat Lapin maisemaan valkoisen talvipukunsa avulla.

Joutsenen valkoisuus ei kuitenkaan voi liittyä lumeen. Ensinnäkään kaikki joutsenet eivät ole valkoisia. Esimerkiksi mustajoutsen on nimensä mukaisesti tumma. Alun perin australialaisen lajin edustajia voi nähdä Euroopassakin tarhoissa ja tarhakarkulaisina.

Lisäksi myös kyhmyjoutsen on valkoinen, ja sehän on meille tuotu eteläisempi laji. Alkuaan länsiaasialainen lintu levisi Eurooppaan omatoimisesti ja on elänyt muun muassa Ruotsissa jo kivikaudelta asti.

Linnuista pieni vähemmistö on valkoisia, mutta esimerkkejä löytyy aika monesta linturyhmästä. On muun muassa valkoisia tai hyvin vaaleita lokkeja ja haikaroita. Ne kaikki erottuvat ympäristöstään kuin huutomerkit.

Joutsenta silmäänpistävyys ei haittaa. Kookkaalla ja voimakkaalla lajilla ei ole kovin monta luontaista vihollista. Jokin maapeto voi onnistua saalistamaan joutsenen, jos pääsee yllättämään sen yöllä. Mutta kun lintu on hereillä, se päihittää varmasti niinkin ison hyökkääjän kuin ketun.

Joutsenen poikaset ovat harmaita toiseen kesäänsä asti, jolloin sulkiminen aikuisen pukuun alkaa. Niille suojaväristä saattaa olla etua, sillä ne eivät pysty vielä itse puolustautumaan. Tosin yleensä emot oleskelevat niiden lähettyvillä. Tähän liittyy yksi valkoisuudesta esitetty selitys: selvästi erottuvat emot kiinnittävät saalistajien huomion pois poikasista.

Vastaajana Jan Södersved, BirdLife Suomen tiedottaja, Linnut-lehden päätoimittaja

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2015.