Vastapäivään kiertäminen on lähtöisin antiikin olympialaisista, kuten monet muutkin nykyurheiluun liittyvät säännöt ja käytännöt.

Antiikin aikaan pitkät matkat juostiin edestakaisin stadionin mittaisella suoralla, joka oli yleensä 192 metriä. Suoran molempiin päihin lyötiin tolpat, jotka piti kiertää niin monta kertaa kuin juoksumatka edellytti.

Juoksijat saivat kiertää tolpan vasta- tai myötäpäivään. Jos juoksijoita oli paljon, molemminpuolisesta kiertämisestä syntyi yhteentörmäyksiä ja muuta hässäkkää. Siksi päätettiin, että tolppa on kierrettävä vastapäivään, jolloin vasen jalka jää sisemmäksi. Valinta johtui todennäköisesti siitä, että suurimmalla osalla juoksijoita – kuten ihmisillä yleensä – oikea puoli on vahvempi. Silloin on vaivattomampaa juosta vastapäivään.
Myös antiikin valjakkoajoissa rata kierrettiin vastapäivään. Syynä tähän lienee ollut se, että vahvin, kestävin ja nopein hevonen sijoitettiin valjakon oikeaan laitaan. Oikeakätisen ohjastajan oli näin helpompi hallita valjakkoa. Samalla saatiin se etu, että valjakko pystyi maksimaaliseen vauhtiin, koska ulkoreuna eli pisin matka tuli vahvimpien hevosten kontolle.

Edellä sanottu perustuu antiikin ja liikuntahistorian tutkijoiden päätelmiin, sillä vastapäiväisen kiertosuunnan valinnalle ei löydy perusteluksi mitään selvää historiallista dokumenttia. Elävän elämän käytäntö johti ratkaisuun. Sen sijaan siitä, että antiikin kilpailuissa juoksijat todella kiersivät tolpan vastapäivään, löytyy todisteita piirroksina.

Täysin aukottomasti ei vastapäivään kiertämisen sääntöä ole kuitenkaan noudatettu: helleenisen kulttuurin kehdossa Ateenassa syyllistyttiin poikkeamaan vuonna 1906. Silloin pidetyissä olympialaisten välikisoissa ainakin 800 metrin loppukilpailu juostiin todistettavasti myötäpäivään.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/2000

Vastaaja:


Kalervo Ilmanen


liikuntahistorian dosentti


Jyväskylän yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
pulletti
Seuraa 
Viestejä6
JPI
pulletti

Tänään juostaan Englannissa Kemptonin laukkaradalla jossa kierretään myötäpäivään (right handed).

Jenkkisukuiset pärjää heikommin näin päin juostavissa lähdöissä.

Lähde:

www.flatstats.co.uk

 

Right handed = anti clockwise kyllä viittaa luonnolliseen suuntaan eli vastapäivään, clockwise viittaa myötäpäivään kiertoon. En tiedä miksi käytännössä aina kierretään vastapäivään, mutta sen tiedän, että jos kierrettäisiin myötäpäivään, niin kysymys olisi: Miksi juoksurataa kierretään myötäpäivään?

Youtubesta vois kattoo sen kiertosunnan Kempton Parkin laukkaradalla!

Ainakin FlatStats saitilla myötäpäivään = right handed. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla