Alkoholin suurkuluttajilla ei punoita vain nenä, vaan tavallisesti punoitusta esiintyy koko kasvojen alueella.

Punoitus johtuu kroonisesta verisuonten laajentumisesta ja niiden säätelymekanismien heikentymisestä.
Myös tilapäinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa ohimenevän verisuonten laajentumisen eli flush-ilmiön, joka näkyy erityisesti kasvojen alueella. Flush-ilmiö perustuu alkoholin kykyyn vapauttaa histamiinia. Viineissä on alkoholin lisäksi myös muita histamiinia vapauttavia aineita.

Tämä samainen flush-ilmiö esiintyy erityisen voimakkaana ruusufinnipotilailla. Ruusufinniin joskus liittyvä muhkurainen ja punoittava nenä, rinofyyma, on jonkin verran yleisempi alkoholisteilla kuin raittiilla. Myös tämä saattaa olla sen käsityksen taustalla, että juopoilla olisi punainen nenä.

On kuitenkin huomattava, että alkoholi ei aiheuta ruusufinnitautia vaikka pahentaakin sen oireita. Moni raitis tai kohtuullisesti alkoholia käyttävä ruusufinnipotilas voi aiheetta saada juopon leiman punoittavan nenänsä vuoksi.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2002

Vastaaja:


Johanna Höök-Nikanne


dosentti, ihotautien- ja allergologian erikoislääkäri


HYKS, Iho- ja allergiasairaala

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti