Tuntemiamme perusmakuja on viisi: makea, suolainen, hapan, karvas, ja umami.

Kysyjä ihmettelee, miksi esimerkiksi lihaisan umamin ja makean yhdistelmä ei miellytä, vaikka hän pitää molemmista. Samalla tavoin joku voi tykätä niin suolaisesta mausta kuin mansikankin "mausta" – joka itse asiassa on nenänielun välittämä hajuaistimus – mutta niiden yhdistelmä tökkii.

Nykytiedon paras selitys tuntemuksille on, että ruokakulttuuriin varttuessamme opimme, millaiset aistimukset kuuluvat yhteen. Samasta syystä meitä ei innosta sininen mansikkamehu. Jokin ei täsmää, kun vertaamme poikkeavaa väriä tai makua aivoihimme tallentuneeseen käsitykseen.

Vastaajana Hely Tuorila, elintarviketeknologian professori, elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto 

Vastaaja:


Hely Tuorila


elintarviketeknologian professori


elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto

jussipussi
Seuraa 
Viestejä40729
Liittynyt6.12.2009

Miksi kaksi hyvää makua eivät yhdessä maistu hyvältä?

Julius 13.04.2015 klo 19:51 Ketsuppi tappaa kaikki muut maut! Kokeilkaapa tuoreita (tai nyt talvella pakastettuja) mansikoita ja mustapippurijauhetta hieman niiden päälle. Maistuu aivan... Enpä sanokaan, maistakaa. Triviaa mukaan. Pippureista käytetään mausteeksi sen marjat. Pippureiden maku on sitä voimakkaampi, mitä kypsempi sen marja on. Musta- valko- ja viherpippurit ovat kaikki saman intialaisen pippuriköynnöksen marjahedelmiä. http://www.maku.fi/artikkelit/maustekoulu-pippurit Melkein...
Lue kommentti