Tuntemiamme perusmakuja on viisi: makea, suolainen, hapan, karvas, ja umami.

Kysyjä ihmettelee, miksi esimerkiksi lihaisan umamin ja makean yhdistelmä ei miellytä, vaikka hän pitää molemmista. Samalla tavoin joku voi tykätä niin suolaisesta mausta kuin mansikankin "mausta" – joka itse asiassa on nenänielun välittämä hajuaistimus – mutta niiden yhdistelmä tökkii.

Nykytiedon paras selitys tuntemuksille on, että ruokakulttuuriin varttuessamme opimme, millaiset aistimukset kuuluvat yhteen. Samasta syystä meitä ei innosta sininen mansikkamehu. Jokin ei täsmää, kun vertaamme poikkeavaa väriä tai makua aivoihimme tallentuneeseen käsitykseen.

Vastaajana Hely Tuorila, elintarviketeknologian professori, elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Hely Tuorila


elintarviketeknologian professori


elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos, Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä59890
Julius

Ketsuppi tappaa kaikki muut maut!

Kokeilkaapa tuoreita (tai nyt talvella pakastettuja) mansikoita ja mustapippurijauhetta hieman niiden päälle.

Maistuu aivan... Enpä sanokaan, maistakaa.

Triviaa mukaan.

Pippureista käytetään mausteeksi sen marjat. Pippureiden maku on sitä voimakkaampi, mitä kypsempi sen marja on. Musta- valko- ja viherpippurit ovat kaikki saman intialaisen pippuriköynnöksen marjahedelmiä.
http://www.maku.fi/artikkelit/maustekoulu-pippurit

Melkein kuin kaksi marjaa...

Tavallisessa kielen­käytössä sitä pidetään marjana, mutta kasvitieteessä yleisesti käytetyn määritelmän mukaan se on epähedelmä, koskahedelmällä tarkoitetaan vain sikiäimestä muodostunutta solukkoa.[2] 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mansikat

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kokeilkaa pitsamaustettua riisikakkua ja vadelmahilloa. Unohtumaton kokemus.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla