Kärpäset – ja muut hyönteiset – puhdistautuvat jaloillaan.

Useimmilla lajeilla on jaloissaan pieniä lovia, sukasia ja harjoja, jotka tehostavat pesuliikkeitä. Peseytymisrutiinit ovat perimmältään samanlaisia kaikilla kärpäsillä.
Ensin kärpänen hieroo siipiään ja takaruumistaan takajaloillaan. Sitten se käsittelee keskiruumiin ja pään etujaloillaan. Aina välillä jalat vaativat puhdistusta, ja tämän kärpänen hoitaa hieromalla niitä vastakkain. Keskijalat puhdistuvat, kun etu- ja takajalat pyyhkivät niitä.

Puhtaus on kärpäsille hyvin tärkeää. Kärpäsen kaikkien jalkojen kärjessä on makureseptoreja, joilla se erottelee syötävän ravinnon syömäkelvottomasta. Likaisilla makureseptoreilla kärpänen ei maista mitään, joten ravinnonotto kärsii. Tahriintuneilla siivillä taas ei voi paeta vihollisia, eikä saastainen tuntosarvi haista feromoniviestejä.

Kärpäsen jalat ovat osa hyönteisten ikivanhaa ruumiinkaavaa, joka muodostuu kolmesta ruumiinosasta ja kolmesta jalkaparista. Kuudesta jalasta on epäilemättä hyötyä. Neljällä jalalla voi seistä vakaasti samalla kun vapaana olevia jalkoja käytetään saaliin pyydystämiseen, vastakkaiselle sukupuolelle viittomiseen tai puhdistautumiseen.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2006

Vastaaja:


Jere Kahanpää


tutkija, dipterologi


Suomen ympäristökeskus