Kärpäset – ja muut hyönteiset – puhdistautuvat jaloillaan.

Useimmilla lajeilla on jaloissaan pieniä lovia, sukasia ja harjoja, jotka tehostavat pesuliikkeitä. Peseytymisrutiinit ovat perimmältään samanlaisia kaikilla kärpäsillä.
Ensin kärpänen hieroo siipiään ja takaruumistaan takajaloillaan. Sitten se käsittelee keskiruumiin ja pään etujaloillaan. Aina välillä jalat vaativat puhdistusta, ja tämän kärpänen hoitaa hieromalla niitä vastakkain. Keskijalat puhdistuvat, kun etu- ja takajalat pyyhkivät niitä.

Puhtaus on kärpäsille hyvin tärkeää. Kärpäsen kaikkien jalkojen kärjessä on makureseptoreja, joilla se erottelee syötävän ravinnon syömäkelvottomasta. Likaisilla makureseptoreilla kärpänen ei maista mitään, joten ravinnonotto kärsii. Tahriintuneilla siivillä taas ei voi paeta vihollisia, eikä saastainen tuntosarvi haista feromoniviestejä.

Kärpäsen jalat ovat osa hyönteisten ikivanhaa ruumiinkaavaa, joka muodostuu kolmesta ruumiinosasta ja kolmesta jalkaparista. Kuudesta jalasta on epäilemättä hyötyä. Neljällä jalalla voi seistä vakaasti samalla kun vapaana olevia jalkoja käytetään saaliin pyydystämiseen, vastakkaiselle sukupuolelle viittomiseen tai puhdistautumiseen.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2006

Vastaaja:


Jere Kahanpää


tutkija, dipterologi


Suomen ympäristökeskus

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017