Ei ole aivan yksiselitteistä, että hidas valuttaminen on aina paras tapa saada ketsuppi pullosta.

Käytettävissä on kaksi menetelmää: hyödynnetään painovoimaa eli valutetaan tai ravistetaan, jolloin ketsuppi muuttuu juoksevaksi ja valutettavaksi.

Ketsuppi on niin sanottu ei-newtonilainen neste, tarkemmin sanottuna leikkausoheneva neste, jolla on myötöraja. Toisin kuin vesi, joka on newtonilainen neste ja siksi huoneenlämmössä aina juoksevaa, ketsuppi ei lähde valumaan heti vaan tarvitsee tietyn minimivoiman liikkeelle päästäkseen. Voiman on ylitettävä aineen muodonmuutoksen raja, myötöraja. Maapallon vetovoima riittää, jos pullo seisoo alassuin tarpeeksi kauan.

Ilmiön selittävät polymeerit, pitkät moniatomiset molekyylit, joita on ketsupissa ja monissa muissa ruoka-aineissa. Polymeerien välillä on kitkaa, jonka voittamiseksi ketsuppia on esimerkiksi ravisteltava. Jotta kaiken ketsupin saisi ulos pullosta, varminta on yhdistää kaksi menetelmää: ensin valutetaan ja sitten, jos pullo on muovia, puristetaan ketsuppi ulos. Jos pullo on lasia, napautetaan pullonkaulaa, jolloin ketsuppi ohenee ja valuu ulos.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2009

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Tuula Sontag-Strohm


yliopistonlehtor


Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla