Ei ole aivan yksiselitteistä, että hidas valuttaminen on aina paras tapa saada ketsuppi pullosta.

Käytettävissä on kaksi menetelmää: hyödynnetään painovoimaa eli valutetaan tai ravistetaan, jolloin ketsuppi muuttuu juoksevaksi ja valutettavaksi.

Ketsuppi on niin sanottu ei-newtonilainen neste, tarkemmin sanottuna leikkausoheneva neste, jolla on myötöraja. Toisin kuin vesi, joka on newtonilainen neste ja siksi huoneenlämmössä aina juoksevaa, ketsuppi ei lähde valumaan heti vaan tarvitsee tietyn minimivoiman liikkeelle päästäkseen. Voiman on ylitettävä aineen muodonmuutoksen raja, myötöraja. Maapallon vetovoima riittää, jos pullo seisoo alassuin tarpeeksi kauan.

Ilmiön selittävät polymeerit, pitkät moniatomiset molekyylit, joita on ketsupissa ja monissa muissa ruoka-aineissa. Polymeerien välillä on kitkaa, jonka voittamiseksi ketsuppia on esimerkiksi ravisteltava. Jotta kaiken ketsupin saisi ulos pullosta, varminta on yhdistää kaksi menetelmää: ensin valutetaan ja sitten, jos pullo on muovia, puristetaan ketsuppi ulos. Jos pullo on lasia, napautetaan pullonkaulaa, jolloin ketsuppi ohenee ja valuu ulos.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2009

Vastaaja:


Tuula Sontag-Strohm


yliopistonlehtor


Helsingin yliopiston elintarviketeknologian laitos

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018