Karvojen pystyyn nouseminen on merkki hälytystilasta.

Karvojen tyvessä ihon alla on pieniä lihaksia, joiden supistuminen liikuttaa karvoja. Näitä lihassoluja ohjailee autonominen hermosto, joka koostuu sympaattisesta ja parasympaattisesta järjestelmästä.

Sympaattinen järjestelmä aktivoituu toimintavalmiutta vaativissa tehtävissä. Esimerkiksi fyysinen tai psyykkinen suoritus saa hermoston sympaattisen osan lisääntymään sydämen sykettä ja verenpainetta. Sympaattisen järjestelmän toiminta nostaa myös karvat pystyyn. Ilmiö voi siis liittyä pelkotilaan tai vihastumiseen yhtä hyvin kuin kylmyyteen. Epämiellyttävä ääni saattaa toimia varoitussignaalina, joka aktivoi sympaattista järjestelmää. Näin kirskuna saa meidät pörhistämään turkkiamme.

Ihmisen niukka karvapeite ei ole kovin hyvä vihollisen pelotin eikä lämmön säilyttäjä, mutta monilla muilla lajeilla reaktio lienee tarkoituksenmukainen.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1997

Vastaaja:


Maija Laakso


fysiologian dosentti


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti