Laskeutuvan matkustajakoneen siivet ovat ympäröivää ilmaa kylmempiä ja siksi jäätyvät helposti.

Ilmassa jo käyneen ja maassa seisovan matkustajakoneen siivet siis todella jäätyvät herkemmin kuin lentävän koneen.
Koneen noustessa ja etääntyessä maasta sen ympärillä oleva ilma kylmenee noin 6,5 astetta kilometriä kohti. Jos maan pinnalla on 15 astetta, kymmenessä kilometrissä, matkustajakoneiden normaalissa lentokorkeudessa, on jo noin 50 astetta pakkasta.

Siivet eivät kuitenkaan kylmene samoihin lukemiin: kymmenessä kilometrissä niiden lämpötila on vain 30 pakkasastetta, eivätkä ne ympäristöä lämpimämpinä pääse jäätymään. Lentäessä siivet nimittäin lämpenevät, koska koneen ja ilman välinen kitka pysäyttää siipien pintaan osuvan ilmavirtauksen. Pysähtyneen virtauksen liike-energia muuttuu lämmöksi, josta osa imeytyy koneen pintaan. Tavallisen suihkukoneen siipien lämpötila voi nousta jopa 20-30 astetta ympäröivää ilmaa korkeammaksi, yli kaksi kertaa ääntä nopeammin liikkuvan Concorden jopa 120-150 astetta korkeammaksi.

Koneen laskeutuessa pakkasasteet säilyvät siivissä, sillä niiden sisässä oleva polttoaine lämpenee hyvin hitaasti. Näin siivistä tulee ympäristöä kylmempiä ja herkästi jäätyviä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 2/1998

Vastaaja:


Seppo Laine


lentotekniikan professori


Teknillinen korkeakoulu

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018