Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kenellä haisee, kenellä ei.

Vaikun eli korvavahan haju koostuu monista yhdisteistä, joista valtaosa on lyhyitä karboksyylihappoja eli haihtuvia rasvahappoja. Vaikku ei itsessään haise. Pahanhajuisia yhdisteitä syntyy, kun ihon bakteerit ja vaikku reagoivat keskenään. Sama ilmiö panee myös hien haisemaan.

Vaikusta on tunnistettu kymmeniä karboksyylihappoja, kuten etikkahappoa, voihappoa, valeriaanahappoa ja kapronihappoa. Niin vaikun kuin sen hajun koostumus on hyvin yksilöllinen.

Vaikun koostumus vaihtelee eri puolilla maailma eri ihmisryhmissä. Epämiellyttäväksi koettu haju on tyypillinen valkoiselle väestölle, jonka vaikku on kosteaa ja kellanruskeaa. Aasialaissyntyisten vaalea ja kuiva vaikku ei juuri haise. Siinä on paljon vähemmän karboksyylihappoja kuin valkoihoisten vaikussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikkua erittävät korvakäytävän ihossa olevat talirauhaset ja erityiset hikirauhaset. Vaikku ei ole jätettä, vaan sen tehtävä on puhdistaa ja suojata korvakäytävän herkkää ihoa. Se myös torjuu taudinaiheuttajia, ja sen muodostama rasvainen kalvo helpottaa veden poistumista korvakäytävästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Karin Blomgren, dosentti, korvatautien erikoislääkäri, HUS Korvaklinikka.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla