Korvakäytävän ulommassa kolmanneksessa eli rustorakenteiden ympäröimän
osan ihossa on kahdenlaisia rauhasia: talirauhasia ja noin 1 000–2 000 seruminaalirauhasta.

Vaikku eli korvavaha, cerumen, syntyy, kun näiden rauhasten eritteet sekoittuvat
keskenään. 

Korvavaha on tärkeä korvakäytävän hyvinvoinnille. Se muodostaa kosteudelta ja epäpuhtauksilta suojaavan rasvapitoisen ja vettä hylkivän kalvon. Mikäli korvavaha puuttuu tai sen muodostuminen on vähäistä, korvakäytävän iho alkaa halkeilla ja epäpuhtaudet ja mikrobit pääsevät tunkeutumaan ihoon aiheuttamaan tulehduksen.

Korvavahojen koostumuksessa on väestöllisiä eroja, joiden on hiljattain osoitettu liittyvän ABCC11-geenin mutaatioihin. Esimerkiksi eurooppalaisella ja afrikkalaisella väestöllä esiintyvä geenimuoto tekee korvavahasta kosteaa ja tahmeaa, kun taas aasialaisten, Amerikan intiaanien ja inuitien korvavaikku on kuivaa.

Korvavaha poistuu korvakäytävästä normaalisti itsestään, mutta jos sitä muodostuu liikaa tai poistuminen on hidasta, se saattaa tukkia korvakäytävän. Seurauksena on vahatulppa, joka voi heikentää kuuloa ja aiheuttaa korvaan painon tunnetta ja huminaa ja mahdollisesti johtaa jopa huimaukseen. Usein näin käy pesun tai uimisen yhteydessä, kun vahaan imeytyy vettä ja se turpoaa.

Vaha voidaan poistaa huuhtelemalla, imulla tai instrumentein. Koska vahatulpalla on taipumus uusiutua, korvat on hyvä puhdistuttaa määrävälein terveyskeskuksessa tai korvalääkärillä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2007

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Pekka Karma


korva-, nenä ja kurkkutautiopin professori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla