Hauska kysymys, joka herättää seuraavia ajatuksia.

Läski ei lämmitä. Ihmisen kudoksista rasvakudos eristää parhaiten. Samasta syystä kylmän meren nisäkkäillä hylkeillä ja valailla on paksu rasvaeriste ihonsa alla.
Ihmisen lämmönlähde on ihon sisällä, ja elimistön säätely pitää sisäelinten lämmön vakaana noin 37 asteessa. Jos ihon alla olisi paljon rasvakudosta, voisi kuvitella, että ihon pintaan pääsisi vähemmän lämpöä ja iho viilenisi. Tämä on vain kuvitelmaa, sillä ei elimistö näin yksinkertainen ole. Ihon lämpötilasta huolehtii verenkierto, jonka vilkkautta sympaattinen hermosto pystyy tehokkaasti säätelemään. Viileässä ympäristössä vartalon ihon lämpötila on noin 36 astetta, käsivarsien ja säärien 31–32, käden ja sormien alle 30 astetta. Pakarat kuuluvat vartaloon, joten niissä ihon lämpötila on selvästi korkeampi kuin käsissä.
Entä onko pakaroiden ihon alla tavallista paksummin rasvaa? Tietääkseni ei normaalipainoisella sen paksummin kuin lantiossa ja reisissä. Paksun rasvakudoksen vaikutelma syntynee siitä, että suuret pakaralihakset muodostavat tyynymäisen kerrostuman. Kun lihakset ovat rentona, syntyy rasvan oloinen hyllyvä vaikutelma.
Miksi kysyjällä on ollut kuvatunlainen kokemus? Olisiko vaatetuksella osuutta? Jos pakaroiden seudulla on niukasti peitettä, mutta kädet lämpimässä, pakaroiden iho voi tuntua käsiä viileämmältä.

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


professori, sisätautien erikoislääkäri


Vantaa

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Miksi kropan läskisin paikka, takapuoli, jäätyy ensimmäisenä – vaikka sanotaan, että läski lämmittää?

Tämä oli käsittääkseni Vatkulin kysymys vuonna yks ja kaks? Siitä keskusteltiin palstallakin pitkät pötköt. Oma ehdotus taisi olla, että perseessä on housut kireimmällä joten kylmä pääsee parhaiten liki.
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski