Käsi on viileämpi kuin pakara. Kuva: Pixabay
Käsi on viileämpi kuin pakara. Kuva: Pixabay

Hauska kysymys, joka herättää seuraavia ajatuksia.

Läski ei lämmitä. Ihmisen kudoksista rasvakudos eristää parhaiten. Samasta syystä kylmän meren nisäkkäillä hylkeillä ja valailla on paksu rasvaeriste ihonsa alla.
Ihmisen lämmönlähde on ihon sisällä, ja elimistön säätely pitää sisäelinten lämmön vakaana noin 37 asteessa. Jos ihon alla olisi paljon rasvakudosta, voisi kuvitella, että ihon pintaan pääsisi vähemmän lämpöä ja iho viilenisi.

Tämä on vain kuvitelmaa, sillä ei elimistö näin yksinkertainen ole. Ihon lämpötilasta huolehtii verenkierto, jonka vilkkautta sympaattinen hermosto pystyy tehokkaasti säätelemään. Viileässä ympäristössä vartalon ihon lämpötila on noin 36 astetta, käsivarsien ja säärien 31–32, käden ja sormien alle 30 astetta. Pakarat kuuluvat vartaloon, joten niissä ihon lämpötila on selvästi korkeampi kuin käsissä.
Entä onko pakaroiden ihon alla tavallista paksummin rasvaa? Tietääkseni ei normaalipainoisella sen paksummin kuin lantiossa ja reisissä. Paksun rasvakudoksen vaikutelma syntynee siitä, että suuret pakaralihakset muodostavat tyynymäisen kerrostuman. Kun lihakset ovat rentona, syntyy rasvan oloinen hyllyvä vaikutelma.
Miksi kysyjällä on ollut kuvatunlainen kokemus? Olisiko vaatetuksella osuutta? Jos pakaroiden seudulla on niukasti peitettä, mutta kädet lämpimässä, pakaroiden iho voi tuntua käsiä viileämmältä.

Vastaajana Pertti Mustajoki,
professori, sisätautien erikoislääkäri

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tämä oli käsittääkseni Vatkulin kysymys vuonna yks ja kaks? Siitä keskusteltiin palstallakin pitkät pötköt. Oma ehdotus taisi olla, että perseessä on housut kireimmällä joten kylmä pääsee parhaiten liki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla