Yleisin selitys on, että kasvit suojaavat erityisesti siitepölyä tuottavat osansa yöksi sateelta ja tiivistyvältä kosteudelta sekä hyönteisiltä, jotka eivät toimi pölyttäjinä.

Kasvit myös säästävät energiaa päiväksi, jolloin ne mainostavat olemassa­oloaan pölyttäjille kirkkailla väreillä ja tuoksulla.

Kukkien perimmäinen tarkoitushan ei ole tuottaa esteettistä mielihyvää ihmiselle vaan houkutella pölyttäjiä, jotka siirtävät siitepölyn kasviyksilöstä toiseen ja varmistavat ristipölytyksen.

Useimmiten kukkien ja kukintojen yörytmi ei riipu valosta tai lämpötilasta vaan perustuu kasvien sisäiseen noin 24 tunnin rytmiin. Vaikka kasvit pidettäisiin jatkuvassa valossa ja tasaisessa lämmössä, kukat sulkeutuvat ajallaan.

Kaikki kukat eivät kuitenkaan umpeudu yöksi. Luonnollisin selitys tähän on, että näillä kasveilla pölyttäjinä toimivat pimeässä aktiiviset hyönteiset, esimerkiksi yöperhoset, kuten kiitäjät ja yökköset.

Vastaaja:


Jaakko Kangasjärvi


kasvibiologian professori


Helsingin yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti