Kumiperuna syntyy, kun osa perunan pintasolukosta vaurioituu liian kovakouraisessa kuorinnassa.

Silloin perunan tärkkelysjyväset hiertyvät rikki ja liisteröityvät kypsennyksen aikana. Kun tällainen liisteröitynyt peruna pääsee kuivumaan lautaselle pääsyä odotellessa, sen pintaan muodostuu kumimainen liisterikerros. 

Kumiperunoihin törmää erityisesti laitosruokailussa, jossa perunat voivat joutua odottamaan syöjiään pitkään. Myös kotona perunat saattavat joskus seistä kattilassa, mutta niistä ei tule kumiperunoita, koska kotona perunat kuoritaan yleensä veitsellä. Se on teollista konekuorintaa hellävaraisempaa.

Kumiperunoista ei ole pakko kärsiä laitosruokailussakaan. Teollinenkin kuorinta voidaan tehdä hellävaraisesti. Vaihtoehtoisesti kuoritut perunat voidaan huuhtoa kylmällä vedellä ennen kypsennystä. Silloin rikkoutuneet tärkkelysjyväset peseytyvät pois. Lisäksi kypsät perunat pitäisi säilyttää niin, että veden haihtuminen ja pinnan kuivuminen olisi mahdollisimman vähäistä. Temput ovat yksinkertaisia: vältetään yli tunnin lämpösäilytystä, pidetään lämpöhaude alle 65-asteisena, ja peitetään kypsät perunat tiiviillä kannella.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2009

Vastaaja:


Anu Hopia


elintarvikekehityksen professori


Turun yliopisto

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018