Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Siihen on monta syytä.

Ensinnäkin kuplamuovi on pehmeää ja sileäpintaista ja sopeutuu nopeasti ihomme lämpötilaan. Tunnustelussa aktivoituvat ihon reseptorit, jotka aistivat muun muassa painetta, kitkaa, ihon venymistä ja lämpötilaa. Yhdessä nämä saavat aikaan kokemuksen materiaalista, joka on mukavan tuntuista.

Toiseksi kuplamuovin poksauttelu lienee useimmiten nopea tapahtuma, jossa sopeutumista ei ehdi tapahtua. Osa ihon aistimista on niin sanottuja nopeasti sopeutuvia mekanoreseptoreita. Kun sopeutuminen on tapahtunut, emme enää aisti vaikkapa pöydän pintaa. Tämän ominaisuuden ansiosta vaatteiden ei koeta ärsyttävän ihoa jatkuvasti.

Kolmanneksi puuhaan sisältyy jatkuva yllätysmomentti. Pallura poksahtanee joka kerta hieman eri tavalla ja eri voimaa käyttäen. Se on jännittävää ja hauskaa samalla tavoin kuin ilmapallojen pamauttelu vähän isommissa mitoissa.

Vastaajana Veikko Surakka, psykologian tohtori, vuorovaikutteisen teknologian professori, Tampereen yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2014

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5142
Liittynyt21.7.2017

Miksi kuplamuovin poksauttelu tuntuu ihanalta?

Se on se orgastinen tunne, jonka naiset saavat esim. finniä puristaessaan. Kun he saavat jotain paineen kautta purkautumaan. Silmät kiiluen ja syljeneritys lisääntyneenä, myös kakun koristelu pursottamalla tuottaa samaa nautintoa. Kuplamuovin paukuttelijat ovat siis karkeasti ottaen neuroottisia, kiimaisia narttuja.
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli