Kuu kiertää Maan hieman runsaassa 27 vuorokaudessa.

Koska se pyörähtää akselinsa ympäri samassa ajassa, se kääntää meille aina saman puolen itsestään. Paljon kuutansa suuremman planeetan läheisyys saa kaikki aurinkokunnan suuret kuut käyttäytymään samoin.

Maa muotoilee vetovoimallaan Kuun lievästi pitkulaiseksi siten, että ”venymä” eli pidempi akseli osoittaa Maata kohti. Kun Kuu pyörii akselinsa ympäri, sen oma kitka vastustaa jatkuvaa muodonmuutosta, jolloin pyörähdysaika tasoittuu samaksi kuin kiertoaika Maan ympäri.

Kuun oman huojunnan ja sen radan soikeuden takia näemme Kuusta ajoittain enemmän kuin puolet (59%). Kuu liikkuu sitä nopeammin, mitä lähempänä Maata se on, joten sen pyörähdys- ja ratanopeus eivät ole jatkuvasti yhtä suuret. 41% Kuusta on näkyvissä aina ja loput 18% silloin tällöin. Kun Kuulla menee lujaa, sen pyörähdysnopeus on ratanopeutta pienempi, jolloin Kuun oikeaa laitaa paljastuu enemmän, ja päinvastoin.

Kuun kiertäessä lenkkiään Maan ympäri Maa ennättää kulkea jonkin matkaa Auringon ympäri. Tästä syystä kahden täysikuun välinen aika – 29,5 vuorokautta – on pidempi kuin aika, jonka Kuulta kuluu Maan kiertämiseen.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 4/1996

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2496
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti