Näin voi tosiaan käydä sopivissa oloissa.

Ilmiö kuulostaa ristiriitaiselta, mutta jäätymisprosesin nopeus on mutkikas asia. Siihen vaikuttavat veden haihtuminen, lämmönjohtuminen, lämpötilaerojen aiheuttamat virtaukset ja veden sisältämien kaasujen määrä.

Yksinkertaisin selitys tälle ilmiölle on se, että kuuman veden pinnasta tapahtuu pakastimessa voimakasta haihtumista, joka nopeasti jäähdyttää nestettä. Haihtumisen takia kuumasta vedestä syntyy merkittävästi vähemmän jäätä kuin samasta määrästä kylmää vettä.

Kuuman veden pakastaminen ei kuitenkaan ole energiataloudellisesti edullista. Lisäksi se paksuntaa huurrekerrosta pakastimessa.


Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2006


 

Vastaaja:


Keijo Hämäläinen


fysiikan professori


Helsingin yliopisto