Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Harvinaiset kirjaimet jäävät mieleen.

Maailmalta on viitteitä, että z- ja x-kirjainten käyttö lääkkeiden nimissä lisääntyi selvästi 2000-luvulle tultaessa. Yhden selityksen mukaan aakkosten harvinaisemmat kirjaimet jäävät paremmin potilaiden mieleen, ja siksi niitä suositaan kauppanimissä.

Oma arvaukseni liittyy tavaramerkkiin, jolla yrityksen tuotteet erotetaan muiden tuotteista. Kansainvälisten lääkeyritysten tavoite on, että lääkkeen tavaramerkki olisi käytössä samannimisenä mahdollisimman monessa maassa. Helposti muista erottuvina kirjaimina x- ja z ovat käyttökelpoisia, kun yritetään keksiä laajasti rekisteröitävä tavaramerkki.

Suomalaisissa lääkenimissä x ja z eivät juuri juhli. Harvinaisista kirjaimista on meillä enemmänkin haittaa, jos reseptiä kirjoittava lääkäri ei saa potilaan puheesta selville, minkä nimistä lääkettä tämä käyttää. Suomalaisista nimiuutuuksista antaa hyvän kuvan 1990-luvulla käyttöön otettu Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitettu  Stalevo – helppo nimi myös potilaalle.  

Geneeriset eli rinnakkaislääkkeet saavat meillä useimmiten vaikuttavan aineen nimen, jonka perään lisätään lääkeyrityksen nimi, esimerkkinä vaikkapa kolesterolia alentava Atorvastatin Orion.

Vastaajana Pekka Järvensivu, vanhempi lääketieteellinen asiantuntija, Orion Pharma

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2014