Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaikea sanoa.

Miksi lakritsista alun perin haluttiin mustaa, on vaikea tietää. Lakritsin perusraaka-aineesta, lakritsikasvin juuresta, tehtiin pitkään lääkerohtoa, ja erään arvailun mukaan sen tehoa vahvistettiin lääkehiilellä. Se värjäsi rohdon mustaksi, ja siitä värinsä saa myös nykyinen makeinen.

Jos lakritsi valmistetaan ilman lääkehiiltä, se jää ruskeaksi. Lakritsijuuren sisus on tuoreena kellertävä, mutta kun siitä uutetaan makuaineet vedellä ja vesi haihdutetaan, syntyy ruskeaa jauhetta tai tahnaa, lakritsiuutetta.

Salmiakki eli ammoniumkloridi on valkoista, mutta makeisissa se lähes aina yhdistetään lakritsiin, koska maut sopivat hyvin yhteen.

Suomessa Fazer on tehnyt lak­rit­sia vuodesta 1928 lukuun ottamatta joitakin taukoja sota-aikana. Silloin lakritsijuurta luovutettiin lääketeollisuudelle.

Vastaajana Heli Kylliäinen, tuotekehitysjohtaja, Fazer

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2015